Líder eurokandidátky OĽaNO do Bruselu nejde, predstavil ostatných

TA3 SITA
1.3.2019 12:13

Kandidátmi hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti do májových eurovolieb sú ľudia dlhodobo spolupracujúci s hnutím, ale aj ľudia, ktorí doposiaľ s OĽaNO nespolupracovali. Uviedol to na tlačovej besede líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý je zároveň jednotkou eurokandidátky, zvyšných 13 kandidátov predstavil.

Cieľom je nebúrať európsky dom

"Chceme predstaviť kandidátku skôr, aby ľudia vedeli, do koho môžu vložiť svoju dôveru. Náš európsky priestor a zoskupenie štátov v EÚ považujeme za unikátny projekt, ktorý nám zabezpečil mier skoro na trištvrte storočia. Spojili sa národy, aby zabezpečili mier, hospodársku spoluprácu a otvorili hranice," povedal Matovič. Podľa neho mladá generácia berie EÚ a jej výhody ako samozrejmosť, ale treba sa snažiť, aby EÚ zostala súdržná. Dodal, že v hnutí sú eurorealisti a vedia pomenovať aj chyby EÚ, ktoré treba napraviť. "Cieľom je to, aby sme nebúrali náš spoločný európsky dom," dodal.

20190103-olano-euvolby-kandidati-11597273_7f000001-1bac-5aac.jpg

Dvojkou je Michal Šípoš, poradca pre hnutie OĽaNO, ktorý zároveň radí poslancom hnutia v oblasti mediálnej komunikácie. "Je to bojovník, ktorý sa bude za Slovensko biť tak, ako sa bil za záujmy v svojom meste, v Starej Ľubovni," uviedol. Tretím je Peter Pollák, bývalý splnomocnenec vlády pre rómsku problematiku. V EP sa chce venovať riešeniu rómskej problematiky, má skúsenosti s eurofondmi, s ich čerpaním. "Preto si myslím, že to je dobrá voľba," povedal Matovič. Číslo štyri je Zita Pleštinská, ktorá už europoslankyňou v minulosti bola. Dnes je starostkou obce Chmelnica. "Chce sa venovať odbúravaniu administratívnych prekážok," priblížil. Číslo päť má Dominik Drdúl. "Má 21 rokov a je študentom tretieho ročníka Právnickej fakulty v Trnave," uviedol Matovič. Drdúl sa venuje téme zdravotného postihnutia ako celospoločenskej téme. "Chcel by riešiť agendu ľudských práv marginalizovaných skupín obyvateľstva," dodal.

O post v europarlamente má záujem tiež Eva Horváthová, lekárka, profesorka na vysokej škole, ktorá v minulosti bola poslankyňou za OĽaNO . "Venuje sa výučbe klinických predmetov. Pôsobila v rôznych misiách. "Za dôležité považuje presadzovanie záujmov SR v EP. Chce sa zaoberať zdravotníckymi a sociálnymi témami," uviedol Matovič. Milan Potocký kandiduje z čísla sedem. Je občiansky aktivista, novinár a regionálny politik. "Venuje sa témam z oblasti samosprávy, ale aj bežným ľudským problémom a osudom. Upozorňuje na netransparentné a nehospodárne správanie sa regionálnych politikov. Chce presadzovať zákony v prospech poctivých ľudí a nie finančných skupín," uviedol líder hnutia.

Do európskeho parlamentu kandiduje aj Lucia Greškovitsová, ktorá je asistentkou poslankyne Silvie Shazad. "Chce bojovať za práva najzraniteľnejších osôb," uviedol Matovič. Medzi kandidátmi je Igor Dušenka, pôsobiaci v legislatívnom tíme OĽaNO. Venuje sa tvorbe zákonov. Dušan Šándor, ktorý pracuje v EK, tiež kandiduje za europoslanca. Na kandidátke je aj prekladateľka a tlmočníčka Lucia Renerová i vysokoškolský pedagóg, ktorý prednáša diplomatický protokol Pavol Jusko. Kandiduje aj ekonómka Eva Ivanovová a hovorca hnutia OĽaNO Matúš Bystriansky. Chce sa venovať podpore európskych programov pre študentov a mladých ľudí.

Podporujú proeurópske smerovanie

Podľa Michala Šípoša hnutie podporuje proeurópske smerovanie EÚ, presadzuje eurorealizmus a víziou OĽaNO je bezpečná a prosperujúca EÚ, kde bude úcta k suverenite jednotlivých štátov. OĽaNO si uvedomuje ekonomické, sociálne a iné výhody EÚ. Ich cieľom je priniesť odbornosť a znižovať byrokraciu. Medzi prioritami hnutia je obnovenie dôvery v EÚ, spolupráca v boji proti korupcii, zachovanie slobody pohybu tovarov a osôb, vyššia životná úroveň, podpora rodiny, zdravia a vzdelávania, úspešná budúcnosť spoločnej meny ako i bezpečná a obranyschopná Európa.

Lídrom kandidátky hnutia OĽaNO do májových eurovolieb je šéf OĽaNO Igor Matovič. "Ja si mandát neprevezmem. Chcem, aby sme zobudili EÚ. Chcem, aby mi ľudia buď vyjadrili dôveru alebo nedôveru a podľa výsledkov sa rozhodnem. Ak získam menej ako 50 tisíc krúžkov, tak odídem aj z Národnej rady SR," uviedol v stredu 27. februára na tlačovej besede s tým, že potom bude opäť kandidovať v parlamentných voľbách z posledného miesta kandidátky OĽaNO. Matovič chce svojou kandidatúrou zvýšiť účasť voličov v eurovoľbách.

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú na Slovensku konať v sobotu 25. mája. Tohtoročné eurovoľby sprevádza neistota súvisiaca s brexitom. Ak by Spojené kráľovstvo nestihlo odísť k 29. marcu, Briti by mali nárok zvoliť si svojich poslancov Európskeho parlamentu. V tom prípade by Slovensko malo 13 poslancov. Ak sa Británii podarí odísť, Slovensko získa v 705-člennom pléne o jednu stoličku viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok