Čaputová sa obáva konfliktu, Harabin hovorí o manipulácii

TA3 TASR SITA
1.3.2019 11:02

"Chcem poďakovať všetkým za neuveriteľnú podporu v posledných dňoch," reagovala prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová na svoj výrazný rast v predvolebných prieskumoch. Dúfa, že kampaň bude aj naďalej vedená v "korektnom duchu" a vníma snahy "vyvolať konflikt". Štefan Harabin sa obáva o férovosť prezidentských volieb a hovorí o kupčení s voličskými hlasmi. Prieskumy podľa neho "manipulujú verejnosť.

Čaputová sa obáva konfliktu, Harabin hovorí o manipulácii
SITA

Vyše 50-percentná podpora

Čaputová očakáva, že posledné zverejnené čísla predvolebných prieskumov, kde obsadila prvé miesto so ziskom 44,8 a 52,9 percenta, naplnia mocných strachom. Do nasledujúcich dní si preto praje, aby bola kampaň pred prezidentskými voľbami vedená v korektnom duchu, ako doposiaľ. Uviedla to vo svojom piatkovom tlačovom vyhlásení.

"Vnímam snahy oponentov a niektorých politikov vytvoriť konflikt a odlákať pozornosť od toho, že ľudia sa už nemôžu pozerať na nespravodlivosť systému, ktorý spoluvytvorili. Nepristúpim na takúto kampaň,"deklaruje Čaputová. Ľudia sú podľa jej slov unavení z hádok politikov. Tvrdí, že jej stratégiou je úprimnosť a snaží sa komunikovať citlivé názory spôsobom, ktorý by nemal byť zraňujúci alebo ponižujúci pre nositeľov opačného názoru.       

"Chcem oslovovať aj konzervatívnych voličov, stretávam sa s obrovskou podporou aj od ľudí, ktorí sú veriaci. Chcem oslovovať všetkých, lebo nás všetkých spája frustrácia z arogancie mocných a nespravodlivosti," podotkla Čaputová s tým, že chce oslovovať rovnako Slovákov, ako aj Maďarov, Čechov či Rómov. "Všetkých, bez ohľadu na vieru alebo sexuálnu orientáciu," spresnila.

Harabin: Férovosť volieb je ohrozená

Štefan Harabin uviedol na tlačovej konferencii, že sa obáva o férovosť prezidentských volieb a hovorí o kupčení s voličskými hlasmi. Uchádza sa o podporu sympatizantov strán SNS, Smeru-SD, ĽSNS a KDH. Majú podľa neho viaceré spoločné hodnoty. "Férovosť volieb je ohrozená. Prieskumy verejnej mienky manipulujú verejnosť a niektorí kandidáti vzdávaním sa pred prvým kolom volieb s hlasmi voličov kupčia," uviedol. Bližšie sa ku kupčeniu s hlasmi nevyjadril. Nie všetky prieskumy boli podľa neho zverejnené. Harabin vyhlásil, že ide voľby vyhrať, s nikým nekupčí ani nebude. Nevyjednáva podľa vlastných slov s politickými stranami a privíta voličov všetkých strán. Nepovedal, či by v prípade neúspechu napadol výsledky volieb. 

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo. Postupujú doň dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Hlasovať sa bude od 7.00 do 22.00 h. V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok