Česi kontrolovali kuracie stehná z Poľska, potvrdili salmonelu

TA3 TASR
28.2.2019 20:42

Česká Štátna veterinárna správa zachytila zásielku 1200 kilogramov mrazených kuracích stehien z Poľska, u ktorých bola potvrdená prítomnosť salmonely. Informovala o tom na svojej webovej stránke SVS.

Česi kontrolovali kuracie stehná z Poľska, potvrdili salmonelu
TASR/Oliver Ondráš

Zásielku objavili veterinárni inšpektori vo veľkoobchodnom sklade Petr Novotný – Gastroplus v meste Louny. Zaistené kuracie mäso bolo súčasťou zásielky s celkovou hmotnosťou 4800 kilogramov. Štátna veterinárna správa zaistila zatiaľ nedistribuovaných 3940 kilogramov mäsa a čaká na laboratórne výsledky. Zároveň zo strany SVS prebiehajú intenzívne opatrenia na zistenie pohybu kontaminovaného kuracieho mäsa. Časť zásielky, ktorá už bola rozposlaná do stravovacích zariadení a určená na tepelnú úpravu, bude okamžite stiahnutá.

Európska komisia k českým kontrolám zaujala vlastný postoj. Požaduje, aby do konca týždňa s nimi prestalo. Informoval o tom Český rozhlas. Hovorkyňa EK Anca Paduraruová sa vyjadrila, že "komisia preskúmala opatrenia českej strany a považuje ich vzhľadom k incidentu za disproporčné".

Eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis napísal českému ministrovi poľnohospodárstva Miroslavovi Tomanovi list s výzvou prestať s kontrolami poľského mäsa. Česko prijatie listu vo štvrtok potvrdilo, kontroly mäsa však považuje aj naďalej za potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok