Tisíce ľudí oslávili letný slnovrat v pravekom Stonehenge

TASR
21.6.2012 09:50

Tradičné oslavy letného slnovratu sa konali v noci nadnes v pravekom megalitickom komplexe Stonehenge na juhu Anglicka.

Tisíce ľudí oslávili letný slnovrat v pravekom Stonehenge
SITA

Celonočné slávnosti si nenechali ujsť tisíce prívržencov novopohanského druidizmu a hnutia New Age, obdivovateľov keltskej kultúry, ako aj bežných zvedavcov  i tých, ktorí sa chceli jednoducho zabaviť. Podľa agentúry AP však bolo účastníkov menej ako v predchádzajúcich rokoch, keď ich počet dosahoval takmer 20.000, k čomu zrejme prispelo daždivé a veterné počasie.

Každý mohol osláviť najdlhší deň roka svojím sposôbom: novopohania predvádzali kultové spevy a tance, iní ticho meditovali opretí hlavou o starobylé kamene, zatiaľ čo ďalší len popíjali za hlasného spevu obľúbených hitov.

Vyvrcholením osláv malo byť spoločné sledovanie východu slnka, ktoré však pre zamračenú oblohu nebolo vidno. Napriek tomu ho však mnohí privítali nadšeným pokrikom.

Stonehenge sa nachádza na v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie. Každoročne ho navštívi viac ako 850.000 ľudí. Slnovrat je jednou z mála príležitostí, keď sa návštevníci môžu dostať do tesnej blízkosti megalitických blokov a dotknúť sa ich.

Komplex kamenných kruhov bol postavený v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Dodnes vyvoláva špekulácie ohľadne svojho pôvodného využitia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok