Kaliňák: Vytvorenie sociálneho systému obecných policajtov je problematické

TASR
21.6.2012 09:50

Mestskí a obecní policajti nemôžu mať podobný sociálny systém ako ich kolegovia zo štátnej polície. "Oni sú teritoriálne lokalizovaní na kataster svojej obce a platí, že mestský policajt je zamestnaný priamo obcou", vysvetlil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Kaliňák: Vytvorenie sociálneho systému obecných policajtov je problematické
SITA

V praxi by vytvorenie sociálneho systému obecných policajtov znamenalo, že by každé mesto malo vlastný takýto systém. Táto zmena by sa teoretický dala presadiť, v praxi by však bola otázna udržateľnosť podobných systémov. "Také často skloňované Hurbanovo má mestských policajtov päť," poukázal šéf rezortu vnútra. Pripomenul tiež, že vyššie dôchodky štátnych policajtov sú podložené ich vyššími odvodmi do systému. "Ale to nijako nebráni tomu, aby sme sa nad tým zamysleli, alebo aby si takýto systém sami vytvorili," dodal Kaliňák.

O potrebe zmien sociálneho zabezpečenia v utorok (19.6.) hovorili príslušníci obecných polícií počas stretnutia s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom. Hoci hlava štátu považuje ich požiadavky za oprávnené, podľa hovorcu Mareka Trubača ani on nevidí veľkú šancu otvárať existujúci zákon. "Prezident odporúča, aby zástupcovia obecnej polície komunikovali najmä so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a spoločne sa pokúsili pripraviť legislatívne kroky, ktoré by umožnili dosiahnuť zmenu cez novoprijatý zákon," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok