Zomrela hviezda Dědictví či Pupenda, český herec Jiří Pecha

TA3 ČTK
28.2.2019 10:40

Poznali sme ho z najobľúbenejších českých filmov ako Pupendo, Anděl Páně či Dědictví anebo Kurvahošiguttag. Vo veku 74 rokov zomrel český herec Jiří Pecha, predstaviteľ svojráznych úloh, ktorý často spolupracoval s Bolkom Polívkom.

Zomrela hviezda Dědictví či Pupenda, český herec Jiří Pecha
TASR

Celoživotný trémista

Vo veku 74 rokov zomrel divadelný a filmový herec Jiří Pecha. Dlhodobo ho trápili zdravotné problémy. Informácie o Pechovom úmrtí uverejnil na Facebooku divadelník Břetislav Rychlík, agentúre ČTK to potvrdila hovorkyňa Divadla Husa na provázku Alžbeta Nagyová. Podľa nej Pecha zomrel ráno 28. februára. Na budovu divadla vyvesili čiernu zástavu.

ooo_7f000001-acec-eb52.jpg

Práve v brnenskom "Provázku", kde pôsobil od prelomu 60. a 70. rokov minulého storočia až do dôchodku, sa rodák z Třebíče preslávil. Vytvoril úspešnú hereckú dvojicu s Boleslavom Polívkom, hrali spolu napríklad v inscenácii Pezza versus Čorba. Stvárnil tiež množstvo filmových úloh, napríklad v Balade pro banditu, Dědictví anebo Kurvahošiguttag, Zapomenutém světle alebo v rozprávke Lotrando a Zubejda.

V posledných rokoch sa na javisku Divadla Husa na provázku čas od času vracal najmä v titulnej úlohe inscenácie Babička Boženy Němcovej. Práve na javisku svojho osudového divadla a v jednej zo svojich najúspešnejších úloh Babičky oslávil Pecha v roku 2014 svoje 70. narodeniny. I keď počet repríz už vtedy presahoval tri stovky, Pecha ČTK povedal, že ako celoživotný trémista sa večer znova bude "triasť ako ratlík". Na otázku, či sa cíti na ďalších 300 repríz, však vtedy reagoval trpkým smiechom. "To je odpoveď," dodal lakonicky.

Na JAMU sa dostal bez maturity

Pecha začínal s herectvom u ochotníkov a vďaka talentu sa dostal na Janáčkovu akadémiu múzických umení aj bez povinnej maturity. Odborníci na Pechovi oceňovali najmä hereckú živelnosť a zemitosť, rovnako ako schopnosť stvárniť komické i dramatické úlohy. Zvládal klauniády, ale aj titulné úlohy v Kráľovi Learovi alebo part v dráme Čakanie na Godota.

Pechovu divadelnú a filmovú kariéru nezhatili ani celoživotné problémy s učením textov, ani zdravotné problémy späté s vekom. Keď Divadlo Husa na provázku usporiadalo veľkú oslavu jeho 65. narodením, príliš tomu vraj nerozumel. "Teraz mi to už je jasné - oni si mysleli, že sa sedemdesiatky ani nedožijem," povedal pre ČTK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok