Kiska napokon Kažimíra vymenuje, bude guvernérom NBS

TA3 TASR SITA
27.2.2019 15:13

Prezident Andrej Kiska vymenuje do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska súčasného ministra financií Petra Kažimíra. Do kresla má zasadnúť od 1. júna tohto roka.

"Vyhovel som žiadosti ministra financií Petra Kažimíra, po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, o neskorší odchod ministra financií z vlády a nástup do funkcie guvernéra. Hovoril som o tom aj s doterajším guvernérom NBS Jozefom Makúchom, ktorý je pripravený viesť naplno inštitúciu ďalej až do nástupu nového guvernéra," uviedol v stanovisku pre médiá Kiska.

Minister financií Peter Kažimír si chce neskorším nástupom do vedenia centrálnej banky vytvoriť odstup. "Po 12 intenzívnych rokoch vo verejných financiách chcem čas do nástupu využiť na prípravu na novú pozíciu a výzvy s tým spojené," uviedol vo vyhlásení. Zároveň informoval, že o neskorší nástup požiadal z viacerých dôvodov. "Žijeme v dynamickej dobe digitalizácie a centrálne banky sú v epicentre tejto revolúcie. Nástup nových technológií redefinuje fungovanie finančného sektora a centrálne banky musia byť pripravené odpovedať," skonštatoval. Ako ďalej uviedol budúci guvernér NBS, jeho ambíciou je pokračovať v modernizácii Národnej banky Slovenska a etablovať ju ako inštitúciu schopnú proaktívne na tieto výzvy odpovedať. "Chcem, aby bežní ľudia chápali poslanie a význam centrálnych bánk pre ich každodenný život," dodal Peter Kažimír.

Post viceguvernéra NBS ostane zatiaľ neobsadený. Hlava štátu zatiaľ o Jozefovi Hudákovi, ktorý do tejto funkcie kandiduje, nerozhodol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok