Rokovanie vlády aj o Envirostratégii 2030 a vzniku odpadu

TA3 TASR
27.2.2019 07:55

Rokovanie na úrade vlády sa skončilo. Ministri sa zaoberali strategickými dokumentmi ochrany životného prostredia. Na rad prišla aj dostavba tunela Višňové. Podľa rezortu dopravy sa objavujú riešenia, ako situáciu vyriešiť.

Podpora bezobalových obchodov

Ministri rozhodujú o Envirostratégii 2030, ktorá bude určovať smerovanie ochrany životného prostredia v najbližšom období, aj Programom predchádzania vzniku odpadu Slovenskej republiky na roky 2019 - 2025. Zoberajú sa tiež podporou najmenej rozvinutých okresov, zvýšením počtu špeciálnych prokurátorov, vlastníckymi vzťahmi poľnohospodárov a zmenami v zákone o cestnej doprave.

Envirostratégiu Inštitút environmentálnej politiky ministerstva životného prostredia pripravoval dva roky v spolupráci so 160 odborníkmi z rôznych oblastí a verejnosťou. Jej ciele by mali byť rešpektované v iných koncepčných dokumentoch vlády aj v legislatíve. Obsahuje napríklad útlm výroby energie z uhlia aj podporu množstvového zberu odpadu, prevenciu jeho vzniku a riešenie čiernych skládok.

Prevenciou vzniku odpadu sa zaoberá aj ďalší materiál z dielne envirorezortu - Program predchádzania vzniku odpadu SR na roky 2019 - 2025. Obsahuje napríklad podporu bezobalových obchodov, budovanie siete fontán s pitnou vodou alebo zákaz používania jednorazových plastov na verejných podujatiach a v trvalých prevádzkach.

Rozvoj cestovného ruchu v okrese Gelnica

Ministri budú rokovať aj o návrhoch ročných priorít pre deväť z najmenej rozvinutých okresov na rok 2019 z dielne Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Je medzi nimi napríklad rozvoj cestovného ruchu v okrese Gelnica, iniciovanie a realizovanie projektov pozemkových úprav v okresoch Revúca a Trebišov, podpora podnikania mladých v okrese Rožňava i podpora sociálnych a obecných podnikov v okrese Sobrance.

Vláda v stredu rozhodne aj o tom, či sa zvýši počet prokurátorov na Úrade špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR z 30 na 35. Pribudnúť by malo nové oddelenie európskeho prokurátora s jedným vedúcim oddelenia, jeho zástupcom a troma prokurátormi. Opatrenie súvisí s posilnenou spoluprácou s krajinami EÚ na účely zriadenia Európskej prokuratúry.

Vládny kabinet má tiež v pláne rokovať o harmonizácii vnútroštátneho práva s právom Európskej únie v oblasti vnútrozemskej prepravy nebezpečného tovaru. Tá je cieľom návrhu zákona o cestnej doprave, ktorý by mal zároveň umožniť aj objednávanie výkonov za vodnú dopravu vo verejnom záujme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok