Spoločná WHIL znovu s 13 účastníkmi, slovenský majster začne v Nitre

TASR, TA3
20.6.2012 18:06

Opäť s 13 účastníkmi a za nezmeneného formátu vstúpi do svojho druhého desaťročia existencie spoločná československá súťaž hádzanárok WHIL. Jedenásty ročník sa rozbehne v prvý septembrový deň 1. kolom, dlhodobá časť sa ukončí 26. kolom 5. apríla budúceho roku.

Vo svojej podstate pokračuje WHIL aj v sezóne 2012/13 v ojedinelom počínaní medzi tímovými športmi v Česku a na Slovensku a naďalej je úspešným projektom. "Vieme, že niekoľko športových odvetví po rozpade spoločnej republiky, či už zväzy alebo kluby, sa pokúšali spojiť sa v jednu súťaž. Darí sa to však dlhšie iba nám, na čo sme aj patrične hrdí. Desať rokov máme už za sebou, a to nie je málo. Za to, že sa to darí realizovať, patrí najväčšia vďaka klubom," povedal riaditeľWHIL Peter Brunovský.

Titul obhajujú na slovenskej strane Iuventa Michalovce, na českej DHC Sokol Poruba. Michalovčanky začnú súťaž v Nitre, kým úradujúci český majster si prípravu na ročník predĺži o týždeň, keďže pri nepárnom počte účastníkov mu šťastena hneď na úvod pridelila voľno.

Zo Slovenska sa prihlásilo znovu päť tímov - spomínaná Iuventa, HK Slovan Duslo Šaľa, ŠKP Piccard Senec, HK Danlog Partizánske a UDHK ŠG Nitra, Česko budú reprezentovať popri Porube HK Britterm Veselí nad Moravou, DHC Slavia Praha, DHK Baník Most, TJ Házená Jindřichuv Hradec, HC Zlín, DHK Zora Olomouc a TJ Sokol Písek. Po skončení základnej časti odštartuje play off 12. apríla 2013, nový slovenský majster bude známy najneskôr 8. mája 2013, v Ćesku sa posledné kolo nadstavby odohrá 12. mája 2013. Malou zmenou sú boje v českom pla off, ktoré už nebude charakterizovať vyraďovačka ako po uplynulé roky. Namiesto nej sa osem tímov rozdelí do dvoch skupín po 4 tímy, lepšia štvorica po základnej časti sa pobije dvojkolovým systémom o titul, horšia bude hrať o záchranu. Na Slovensku sa forma play off nemení.

Nepárny počet účastníkov nie je až takým problémom, k priblíženiu sa českého počtu štartujúcich na slovenskej strane však bránia viaceré problémy v kluboch. "Práca s mládežou je v niektorých kluboch kvalitná, žiaľ, ani prvý ani druhý tím z druhej najvyššej súťaže neprejavil záujem o štart vo WHIL," priznal Peter Brunovský, ktorý zdôraznil, že žiadostiam bránia najmä ekonomická záťaž, ktorú by so sebou účasť vo WHIL niesla, v niektorých prípadoch je problémom aj infraštruktúra. "Tento rok možnosť prihlásenia viacerých tímov zo Slovenska padla. Adepti nie sú pripravení finančne tak, aby mohli naskočiť do tejto súťaže. Ideme teda do ďalšej sezóny s už stabilizovanou trinástkou."

WHIL ako celok pripravuje pre ďalšie obdobie aj isté korekcie vyvrcholenia, o zvýšenie atraktivity by sa malo postarať Final Four, na ktorej by sa zúčastnili štyri najlepšie tímy základnej časti. Na podujatí by tak mohol byť korunovaný spoločný česko-slovenský majster WHIL. "Budeme mať počas budúcej sezóny dostatok času na to, aby sme túto ideu rozpracovali do detailov," dodal Brunovský.

1. kolo 11. ročníka WHIL (1. septembra 2012):
HK Slovan Duslo Šaľa - ŠKP Piccard Senec
DHC Slavia Praha - DHK Baník Most
TJ Házená Jindřichuv Hradec - HK Danlog Partizánske
UDHK ŠG Nitra - Iuventa Michalovce
HC Zlín - DHK Zora Olomouc
TJ Sokol Písek - HK Britterm Veselí nad Moravou
DHC Sokol Poruba - voľno

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok