Na stretnutí EÚ a Ligy arabských štátov vystúpi aj Pellegrini

TA3 TASR
25.2.2019 07:45

V Egyptskom letovisku Šarm el-Šejk pokračuje prvý samit Európskej únie a Ligy arabských štátov. Hlavnými témami stretnutia sú konflikt na Blízkom východe a situácia v Líbyi. Lídri budú diskutovať tiež o prehlbovaní európsko-arabskej spolupráce a o globálnych výzvach.

Posilnenie spolupráce v boji proti terorizmu

Slovenskú republiku na samite EÚ-LAŠ zastupoval predseda vlády Peter Pellegrini. Vrcholná schôdzka lídrov EÚ a LAŠ, ktorú viedol predseda Európskej rady Donald Tusk spoločne s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, sa začala v nedeľu večer plenárnym zasadnutím. V  úvodný deň dvojdňového samitu sa lídri oboch strán dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu a nelegálnej migrácii.

V pondelok účastníci samitu pokračovali v rokovaní o posilnení arabsko-európskeho partnerstva a spoločnom riešení globálnych výziev. Okrem problematiky migrácie boli témami diskusií aj mládež, investície, bezpečnosť či situácia v konfliktných regiónoch – Sýrii, Jemene a Líbyi.

Premiér chce hovoriť o bezpečnosti

V pondelok na samite vystúpil aj slovenský premiér. V prejave sa podľa jeho slov zameral na "oblasť boja proti terorizmu a na bezpečnosť - a hlavne na zvládnutie migračnej krízy, ktorej sme čelili a pravdepodobne ešte čeliť budeme". Premiér hovoril aj o spolupráci medzi EÚ a LAŠ, vzájomnom obchode i podpore mladých.  Pellegrini sa v pondelok v Egypte stretol aj s generálnym tajomníkom LAŠ Ahmadom Abúlom Ghajtom a s podpredsedom vlády Ománskeho sultanátu pre medzinárodnú spoluprácu Sajjidom Asadom ibn Tárikom Saídom.

Na samite v letovisku Šarm aš-Šajch sa zúčastnili zástupcovia takmer 50 krajín. Podujatie sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Egypt je pre Európsku úniu dôležitým partnerom a regionálnym aktérom. Zohráva dôležitú úlohu v regióne aj preto, že v tomto roku je predsedníckou krajinou Africkej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok