Desať krajín navrhlo v Bruseli Spojené štáty európske

SITA, TA3
20.6.2012 14:41

Radikálnu prestavbu Únie navrhlo Bruselu po mesiacoch plánovania desať európskych krajín. Inšpirovali sa Spojenými štátmi americkými.

Desať krajín navrhlo v Bruseli Spojené štáty európske
SITA

Desať krajín navrhuje vytvoriť z Európskej únie jednotný štát podľa vzoru Spojených štátov amerických. Skupina chce zmeniť politický systém, ministri zahraničia týchto krajín preto vypracovali pre EÚ úplne novú demokratickú štruktúru.

Malo by ísť o model spolkového štátu podobného tomu americkému - s dvojkomorovým parlamentným systémom a priamo voleným prezidentom EÚ. Tento model by pripravil o moc terajších šéfov štátov a vlád a zaviedol v EÚ demokratický systém ako v jednom štáte, informuje v stredu rakúsky portál DiePresse.com.

Iniciatíva vyšla od nemeckého ministra zahraničia Guida Westerwelleho, ktorý vychádzal zo súčasného politického systému únie. Prezident Európskej komisie by sa však stal priamo voleným šéfom vlády, ktorý by si svoj tím zostavoval sám. Stal by sa tak najvplyvnejším politikom Európy. Namiesto terajšej mocnej Európskej rady (šéfov štátov a vlád EÚ) ako aj pravidelných zasadnutí rezortných ministrov by v Bruseli mala vzniknúť Snemovňa krajín s rovnakými právami ako Európsky parlament. 

Ministri zahraničia Rakúska, Belgicka, Dánska, Talianska, Nemecka, Luxemburska, Holandska, Poľska, Portugalska a Španielska sa v tejto veci pravidelne stretávajú už od jari. V utorok predstavili svoje plány predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi, stálemu predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuyovi, šéfovi Európskej centrálnej banky Mariovi Draghimu a šéfovi krajín eurozóny Jeanovi-Claudovi Junckerovi. Svoje návrhy zdôvodňujú aktuálnou krízou a snahou spraviť menovú úniu "nezvratnou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok