Slováci pracujú na štát dlhšie ako väčšina krajín EÚ

SITA
20.6.2012 10:49

Slováci pracujú na štát dlhšie, ako väčšina štátov Európskej únie. Vyplýva to z tohtoročnej štúdie New Direction – The Foundation for European Reform a Institut Économique Molinari, podľa ktorej deň daňového oslobodenia na Slovensku pripadol tento rok na 21. jún.

Slováci pracujú na štát dlhšie ako väčšina krajín EÚ
SITA

Z 27 štátov únie tak Slovensko bolo v tomto rebríčku až na 18. mieste a medziročne si pohoršilo o dve priečky. "Oproti minulému roku to je zhoršenie o 6 dní, keďže deň daňového oslobodenia bol v minulom roku 15. júna. Dôvodom je podľa autorov štúdie zvýšenie daňovo-odvodovej záťaže priemerného slovenského zamestnanca k mzdovým nákladom z úrovne 45,2 % v roku 2011 o takmer dva percentuálne body na takmer 47 % v tomto roku,“ konštatuje riaditeľ Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Peter Gonda. 

Ak by sa pritom k tomuto číslu pripočítali napríklad aj spotrebné dane a miestne dane, tak daňovo-odvodové zaťaženie priemerného zamestnanca na Slovensku by presiahlo 50 % mzdových nákladov a ostal by mu čistý príjem menší ako polovica mzdových nákladov.

"Aj z výsledkov podľa metodiky New Direction však vyplýva, že slovenskí zamestnanci patria v daňami a odvodmi preťaženej EÚ k najviac zaťaženým, najmä v dôsledku nadmerného odvodového bremena. V tomto roku je daňovo-odvodové zaťaženie zamestnancov na Slovensku vyššie o 2,1 percentuálneho bodu, ako je priemer v Európskej únii,“ dodal Gonda. Slovensko sa však môže v rebríčku ešte prepadnúť. Môže za to konsolidácia navrhovaná vládnym Smerom-SD.

"Ak Národná rada SR príjme Ministerstvom financií SR navrhnuté kroky v daniach a odvodoch, tak na Slovensku sa zvýši daňovo-odvodové zaťaženie a deň daňového oslobodenia sa posunie hlbšie do letných dní,“ hovorí Gonda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok