EÚ chce pre španielske banky plán pomoci, ktorý minimálne zvýši dlh

TASR
20.6.2012 10:36

Zástupcovia Európskej únie pracujú na vytvorení takého záchranného plánu pre španielske banky, aby sa čo najmenej zaťažil dlh krajiny. Uviedol to na summite lídrov 20 najväčších svetových ekonomík G20 v mexickom Los Cabos zdroj z EÚ.

EÚ chce pre španielske banky plán pomoci, ktorý minimálne zvýši dlh
SITA

Podľa zdroja, ktorý si neželal byť menovaný, sa peniaze z európskych záchranných fondov musia na základe súčasných pravidiel poskytnúť priamo španielskej vláde, čo povedie k zvýšeniu štátneho dlhu.

Práve pre obavy z rastu španielskeho dlhu sa v posledných dňoch zvyšujú úroky z vládnych dlhopisov krajiny, ktoré už presiahli kritickú úroveň 7 %. Zdroj dodal, že Španielsko by mohlo získať relatívne dlhý časový rámec na splatenie dlhu, čím by sa zmiernil tlak na jeho štátny rozpočet.

Jeden z predstaviteľov Španielska na summite, ktorý si tiež neželal byť menovaný, dodal, že Madrid predpokladá, že formálnu žiadosť o pomoc pre bankový sektor podá tento týždeň. Neoficiálne súhlasil s pomocou zo strany eurozóny 9. júna počas telekonferencie ministrov financií menového bloku. Tí uviedli, že môžu poskytnúť pomoc do výšky 100 miliárd eur. "Nechceme to uponáhľať. Španielsko má záujem na čo najrýchlejšej rekalitalizácii bánk, no musí sa to urobiť správne," povedal španielsky zdroj.

Madrid zatiaľ čaká na dokončenie auditu bankového sektora, pričom prvý z nezávislých auditov by mal byť vláde predložený vo štvrtok. Druhý, detailnejší, by mal byť známy 31. júla. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok