Raši presadzuje jednoduchší spôsob odvolávania šéfa ÚDZS

TASR
20.6.2012 10:19

Predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by malo byť možné odvolať jednoduchšie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorý na úvod druhého rokovacieho dňa tretej schôdze NR SR predstavil predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši.

Raši presadzuje jednoduchší spôsob odvolávania šéfa ÚDZS
ČTK

Poslanec navrhuje rozšírenie možností odvolávania. Opätovne sa tak má zaviesť možnosť odvolať predsedu úradu, ale aj členov správnej rady vládou na návrh ministra zdravotníctva aj z iných dôvodov, ako v zákone vymenovaných. Dôvodom má byť to, že šéfa úradu nie je možné odvolať ani pri objektívnom zistení nedostatkov v práci a vedení úradu bez právoplatného odsúdenia za spáchanie trestného činu. "Ide o politizáciu nezávislej kontrolnej a regulačnej inštitúcie, ktorú nebudem komentovať," reagoval pred časom súčasný šéf ÚDZS Ján Gajdoš. Toho prvá vláda Roberta Fica zosadila v minulosti z tejto funkcie využitím podobnej legislatívnej zmeny.

Rašiho novela má zároveň zaviesť nový mechanizmus prerozdeľovania poistného medzi zdravotnými poisťovňami a zvoľniť vykazovanie platobnej schopnosti poisťovní, čo má priniesť viac peňazí pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP). Navrhovaná zmena by znamenala plus takmer 30 miliónov eur ročne pre VšZP. Naopak, v rozpočte by predstavovala mínus pre súkromnú Dôveru, ktorá by tak mala prísť približne o 22 miliónov eur, a súkromnú Union zdravotnú poisťovňu, tá by prišla o vyše 8,7 milióna eur.

Poslanci budú hovoriť o návrhu na odvolanie generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej. Dôvodom je, že sa mala dopustiť porušenia zákona, keď zverejnila výzvu na verejnú obchodnú súťaž na prenájom priestorov pre mediálny komplex skôr, ako o tomto zámere informovala Radu RTVS. Zemková sa už obrátila v súvislosti s touto vecou na súd. Podľa nej by informovaním Rady RTVS zmarila súťaž. Na jej obhajobu sa postavili opoziční poslanci, ktorí sú presvedčení, že jediným zámerom sociálnych demokratov je politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu. Plénum hlasovaním odsúhlasilo, že Zemková bude môcť dnes v rokovacej sále vystúpiť s prejavom.

Na programe dnešného dňa je aj vládny návrh novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. Z neho vyplýva, že za predpísanie neregistrovaného humánneho lieku má po novom niesť zodpovednosť predpisujúci lekár. Na terapeutické použitie takého lieku sa má zároveň vyžadovať predchádzajúci písomný informovaný súhlas pacienta.

Cieľom právnej normy je najmä prebratie európskej legislatívy. "Pravidlá dohľadu nad humánnymi liekmi sú potrebné na ochranu záujmov verejného zdravotníctva, aby bolo možné zisťovať, posudzovať a zabraňovať nežiaducim účinkom humánnych liekov uvedených na trh v Európskej únii, pretože celkový bezpečnostný profil humánnych liekov je možné spoznať až po ich registrácii a po ich uvedení na trh," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok