Fico prehovoril o voľbe sudcov, eurokandidátku má viesť Beňová

TA3 SITA TASR
19.2.2019 15:17

Po otrasoch vo vládnej koalícii, ktoré vyvolala aj zmarená voľba kandidátov na ústavných sudcov, sa stretlo predsedníctvo Smeru-SD. Šéf strany Robert Fico uviedol, že rokovali o dvoch témach - o kandidátke do eurovolieb a o voľbe sudcov. Smer trvá na tajnej voľbe a Fico vylúčil svoju opätovnú kandidatúru.

Opäť kandidovať? Možno o 12 rokov

Čo sa týka voľby kandidátov na sudcov ÚS, všetci členovia predsedníctva sú podľa Fica za tajnú voľbu. Na verejnej voľbe sa smeráci nezúčastnili na protest. "Predseda vlády sa nemohol zúčastniť, lebo je na zahraničnej pracovnej ceste. Aj on je za tajnú voľbu," uviedol Fico o Petrovi Pellegrinim. Je presvedčený, že tajná voľba je najväčší výdobytok demokracie a podľa toho sa aj pri verejnej voľbe minulý týždeň správali, keď odovzdali prázdne hlasovacie lístky v parlamente. Fico privítal postoje SNS a Mosta-Híd, ktorí sú ochotní rokovať o tajnej voľbe. Dáva to predpoklad, aby parlament na schôdzi, ktorá sa začne 26. marca, zvolil príslušný počet kandidátov, a tých ponúkol prezidentovi SR. "Máme vôľu voliť, ale nebudeme ustupovať z požiadavky, že voľba musí byť tajná," dodal Fico. Po tom, ako poslanci v dvoch kolách vo februári nezvolili žiadnych kandidátov na ústavných sudcov, predseda NR SR Andrej Danko informoval o novej voľbe, ktorá sa uskutoční na marcovej schôdzi parlamentu.

Nechce ani pri tajnej voľbe vyvolávať podozrenia, že ide niečo ovplyvňovať. "Kandidatúry sa nezúčastním a nebudem kandidovať, hoci nevylučujem, že sa tak stane o 12 rokov," uviedol k špekuláciám, že sa opäť pokúsi dostať na košický súd.

Beňová, Číž, Hajšel

Lídrom kandidátky Smeru v májových voľbách do Európskeho parlamentu bude súčasná europoslankyňa Monika Beňová. Z druhého miesta bude kandidovať poslanec NR SR Miroslav Číž, z tretieho riaditeľ kancelárie EP na Slovensku Robert Hajšel.

Strana podľa Fica postaví 14 kandidátov. "Brali sme na zreteľ záujem regionálnych štruktúr aj partnerov, ako sú mladí sociálni demokrati," opísal Fico rozhodovanie o kandidátoch.
Voľby do europarlamentu budú na Slovensku 25. mája, obyvatelia budú voliť 14 europoslancov. Hlasovacie právo majú slovenskí občania s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj občania iného členského štátu, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt. Poslanci europarlamentu sú volení na päťročné volebné obdobie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok