Nedorozumenie, tvrdí Jarjabek o Pellegriniho kritike hlasovania

TA3 SITA
15.2.2019 18:50

Vyjadrenie premiéra Petra Pellegriniho k hlasovaniu poslaneckého klubu Smeru-SD o kandidátoch na ústavných sudcov považuje poslanec strany Dušan Jarjabek za "veľké nedorozumenie vyplývajúce z nekomunikácie".

Nedorozumenie, tvrdí Jarjabek o Pellegriniho kritike hlasovania
TASR/Jakub Kotian

Problémom má byť spôsob voľby

Ako povedal Jarjabek, poslanci Smeru sa s predsedom vlády nestretli tri týždne. „On má vyťažený pracovný program. Komunikácia by mala byť častejšia, aby nedochádzalo k nedorozumeniam,“ povedal Jarjabek.

Problémom podľa Jarjabka nie je voľba ústavných sudcov, ale spôsob voľby. Teda problémom je to, či tajná, alebo verejná voľba. „Personálne voľby majú byť podľa ústavy neverejné. Inak je hlasovanie neslobodné a poslanci sú vydierateľní. Ako budú rozhodovať neúspešní kandidáti, keď sa vrátia na svoje súdy v prípadoch tých poslancov, ktorí ich nevolili? Ako budú rozhodovať zvolení sudcovia ústavného súdu, keď budú vedieť, kto ich volil a nevolil. Veď to je choré,“ vyhlásil.

Predseda vlády Peter Pellegrini nebude iniciovať ani mimoriadne rokovanie vlády, ani nepožiada parlament o prerokovanie zákona v skrátenom legislatívnom konaní, ktorý by predĺžil funkčné obdobie súčasných ústavných sudcov. Ako dnes v Košiciach povedal novinárom, v modernom demokratickom štáte pri fungujúcich vzťahoch a koalícii, má mať koalícia silu nájsť zhodu na toľkých kandidátoch, aby bol súd funkčný. "A ja osobne nesúhlasím s tým, ako sa zachoval klub našej vlastnej strany, ktorý sa podieľa na tom, že od soboty nebude Ústavný súd SR funkčný a nebude si môcť plniť svoje ústavné povinnosti," vyhlásil premiér s tým, že sa s týmto stavom nemôže ani ako občan, ani ako predseda vlády stotožniť.

Nezvolili ani jedného

"Pevne verím, že bude čo najskôr vypísaná nová voľba a že všetci zodpovední politici, ktorí berú plat za to, aby zodpovedali za funkčnosť všetkých orgánov v tomto štáte, nájdu zhodu a zabezpečia, aby ústavný súd, ktorý je garantom demokracie a ústavnosti v tejto krajine, bol plne funkčný a mohol si plniť svoje povinnosti," dodal.

Parlament v druhom kole nezvolil vo verejnej voľbe ani jedného kandidáta na ústavného sudcu. Poslanci za Smer-SD odovzdali prázdne hlasovacie lístky rovnako ako v utorok v prvom kole. Poslanci za SNS a Most-Híd dali hlas niektorým uchádzačom. Vo štvrtok sa na hlasovaní, na rozdiel od utorka, zúčastnili aj poslanci za ĽSNS, čím zvýšili kvórum. Tí tiež odovzdali prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže poslanci ani v dvoch kolách nezvolili žiadneho kandidáta, bude sa musieť uskutočniť nová voľba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok