Budú predčasné parlamentné voľby, rozhodol španielsky premiér

TA3 TASR
15.2.2019 10:56

V Španielsku sa uskutočnia 28. apríla predčasné parlamentné voľby. Rozhodol o tom socialistický premiér Pedro Sánchez, ktorý tento termín oznámil v piatok v Madride.

Tretie voľby za necelé štyri roky

Politickú krízu v Španielsku vyvolalo v stredu hlasovanie parlamentu, ktorý odmietol návrh zákona o vládnych výdavkoch na rok 2019, predložený Sánchezovou menšinovou vládou. Opozícia v reakcii vyzvala premiéra na vypísanie predčasných volieb v čo najskoršom možnom termíne.

Nadchádzajúce voľby budú v Španielsku už tretie za menej ako štyri roky. Pôjde o ďalší z prejavov čoraz väčšej roztrieštenosti politickej scény v tejto krajine, kde v debatách majú popredné miesto snahy regiónu Katalánsko o nezávislosť, komentovala agentúra AP. Sánchez bol aj v rámci vlastnej Španielskej socialistickej robotníckej strany pod nátlakom, aby skrátil svoje pôsobenie vo funkcii.

Vládnuci socialisti majú v parlamente menej než štvrtinu kresiel a na presadenie rozpočtu potrebovali podporu menších regionálnych strán. Obe katalánske strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto územia, však vopred avizovali, že budú hlasovať proti, keďže Sánchez odmietol splniť ich požiadavky. "Španielsko nesmie stratiť ani minútu. Španielsko musí ísť dopredu," povedal Sánchez po mimoriadnej vládnej schôdzi. Vo svojom príhovore bilancoval, čo sa mu podarilo dosiahnuť od svojho nástupu do funkcie pred ôsmimi mesiacmi.

Vraj sa podvolil separatistom

Sánchez sa dostal k moci v júni, keď parlament vyslovil nedôveru jeho predchodcovi Marianovi Rajoyovi v súvislosti s rozhodnutím súdu, podľa ktorého sa funkcionári vtedajšej vládnucej Ľudovej strany dopustili rozsiahlych podvodov. Partnerstvo socialistov s inými stranami, ktoré boli takisto proti Rajoyovi, sa však minulý týždeň rozpadlo, keď Sánchez ukončil rokovania s katalánskymi separatistami. V piatok premiér Katalánska priamo nespomenul, ale povedal, že je naďalej odhodlaný viesť dialóg s jednotlivými regiónmi, ak sa ich požiadavky nevymykajú rámcu "ústavy a práva". Opozičným konzervatívcom pritom vyčítal, že doterajšie vyjedávanie nepodporovali.

Nástupca Rajoya na čele konzervatívnej PP Pablo Casado označil stredajšie schvaľovanie rozpočtu za "faktické hlasovanie o dôvere Pedrovi Sánchezovi". Vyhlásenie predčasných volieb privítal ako "porážku" socialistov, pričom obvinil Sáncheza, že sa podvolil katalánskym separatistom, pokiaľ ide o niektoré z ich požiadaviek. "Budeme rozhodovať o tom, či má Španielsko zostať rukojemníkom strán, ktoré ho chcú zničiť, alebo pod vedením Ľudovej strany," povedal.

Prieskumy verejnej mienky však naznačujú, že z aprílových volieb pravdepodobne nevzíde jasný víťaz, čo kontrastuje s tradičnou politikou dvoch strán, ktorá v Španielsku prevládala celé desaťročia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok