Protestný pochod proti eurovalu zaujal najmä turistov

SITA
19.6.2012 16:28

Na protest proti ratifikácii zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu prišlo dnes po 15.00 h pred sídlo Národnej rady SR v Bratislave zhruba dvadsať ľudí.

Protestný pochod proti eurovalu zaujal najmä turistov
SITA

Skupinka vyzbrojená bubnami, vlajkami, píšťalkami a transparentmi sa snažila vyjadriť svoj zamietavý postoj k zámeru poslancov podporiť takzvaný trvalý euroval. Podľa nich peniaze z tohto mechanizmu budú smerovať na podporu veľkých európskych bánk. Organizátori protestov sú preto presvedčení, že o EMS by malo rozhodnúť referendum.

Viacerí poslanci o proteste, ktorý sa konal za stenami rokovacej sály, nevedeli, ďalší do budovy vchádzali bez toho, aby protestujúcim venovali pozornosť. Skupinka demonštrantov, ktorá sa postavila pri vstupnej bráne Bratislavského hradu, sa navyše často strácala v početných skupinách turistov. Niektorí z nich sa dokonca pred protestujúcimi zastavili, aby si spravili fotografie. Na pokojný priebeh na mieste dohliadalo niekoľko hliadok mestskej a štátnej polície. Protest sa mal podľa pôvodných plánov neskôr presunúť pred Prezidentský palác na Hodžovom námestí.

Predseda parlamentu Pavol Paška dnes uviedol, že Slovensko by sa mohlo pripojiť ku krajinám, ktoré ratifikujú zmluvu o EMS už tento štvrtok. "Ja osobne si myslím, že vo štvrtok večer by sme sa mohli pripojiť ku krajinám, ktoré plnia svoje záväzky," skonštatoval.

Na rozdiel od dočasného eurovalu sa do jeho trvalého nástupcu bude prispievať priamo, upisovaním akcií na základnom imaní spoločnosti v sume 700 miliárd eur. Hotovostný vklad Slovenska bude predstavovať 659,2 milióna eur. Celková hodnota akcií upísaných SR bude 5,768 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok