Skončí koalícia? SNS ani bugárovci to tak dramaticky nevidia

TA3 SITA TASR
13.2.2019 12:37

Aj napriek tomu, že Robert Fico včera v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov pohrozil rozpadom koalície, SNS ani Most-Híd to až tak dramaticky nevidia. Potvrdil to Béla Bugár aj Andrej Danko. Na spoločné rokovania ale zostáva už len niekoľko hodín.

Lídri koaličných strán Smer-SD a SNS Robert Fico a Andrej Danko v utorkovej voľbe kandidátov na ústavných sudcov nehlasovali za žiadneho z uchádzačov. Ich hlasovacie lístky ostali bez akejkoľvek úpravy. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si vybral 12 kandidátov. 

Poslanci volili verejne, čo Smer odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá.

Strana Bélu Bugára si pre svoje postoje k voľbe, okrem iného hovorila, že nepodporí Roberta
Fica, vyslúžila od Fica kritiku. Ten napokon z voľby odstúpil, zároveň však vyhlásil, že ak kandidáti na ústavných sudcov prejdú hlasmi Mosta-Híd s opozíciou, dôjde k "bezprecedentnému" porušeniu koaličnej zmluvy s vážnymi dôsledkami na fungovanie vládneho kabinetu. 

Bugár si nemyslí, že by pre súčasnú situáciu okolo voľby kandidátov na ústavných sudcov mala padnúť vláda. Vyjadrenia Roberta Fica nekomentuje. "Nie je vhodné, aby som komentoval názory koaličného partnera," poznamenal.

Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok