Mečiar bol najlepší premiér, tvrdí Harabin. Bugár hovorí o mafiách

TA3 TASR
10.2.2019 16:31

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar bol podľa sudcu Najvyššieho súdu SR a kandidáta na prezidenta SR Štefana Harabina v rámci histórie doterajších predsedov vlády Slovenska tým najlepším. Mečiar je podľa Harabina tvorcom a architektom slovenskej štátnosti a nedovolil výpredaj štátneho majetku do zahraničia.

Mečiar bol najlepší premiér, tvrdí Harabin. Bugár hovorí o mafiách
SITA/Branislav Bibel

Bugár oponoval

"Z pohľadu ochrany záujmov štátnosti určite," argumentoval Harabin, prečo považuje Mečiara za doterajšieho najlepšieho premiéra. Vyhlásil to v nedeľnej politickej diskusnej relácii v televízii Markíza.  Podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár, ktorý taktiež kandiduje na prezidenta SR, v relácii upozornil, že jedna vec je vytvoriť zákon, prijať deklaráciu zvrchovanosti a druhá vec je porušovať zákony.

"Mečiar porušoval vkuse. Za Mečiara tu vznikli silné mafie, za Mečiara sa mi stalo, že mi hodili granát. Mečiar vytvoril divokú privatizáciu na Slovensku. V prvej Dzurindovej vláde sme museli riešiť fakticky to, že banky dávali za 24-percentné úroky, lebo privatizácia "á la" Mečiar" ich zničila," oponoval Bugár.

Harabin povedal, že ak boli za bývalých premiérov Mečiara či Mikuláša Dzurindu spáchané nejaké trestné činy, alebo sa kradlo, je potrebné tieto veci vyšetriť. "Na to sú nezávislé orgány činné v trestnom konaní. Keď niečo spáchal, vždy je možné to trestné stíhať, pokiaľ tomu nebráni otázka premlčania," podotkol.

Riešili aj otázku kandidáta Fica

Bugár tvrdí, že to, čo sa privatizovalo za Mečiara, je už všetko preč. "Zdochnuté, vykradnuté, až na malé výnimky. To, čo sa privatizovalo za Dzurindu, aj keď sa to odkúpilo naspäť, funguje doteraz," poznamenal. Harabin na margo otázky odmien, ktoré si pred niekoľkými rokmi sám udelil, povedal, že postupoval morálne a čisto. Vysvetľuje to tým, že v tom čase vykonával tri funkcie a neskôr aj štyri. Bugár na otázku, prečo pred parlamentnými voľbami hovoril, že si vie predstaviť vládu bez Smeru-SD a napokon s touto stranou do vlády vstúpil, povedal, že nie Most-Híd sa tak rozhodol, ale voliči.

V prípade bývalého premiéra a v súčasnosti kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR Roberta Fica Bugár vyhlásil, že potrebný počet rokov Ficovej právnickej praxe bol potvrdený, ústavnoprávny výbor rozhodol a budúci týždeň bude rozhodovať parlament. Podľa Harabina každý poslanec, minister či premiér, keď realizujú legislatívu a predkladajú zákony, vykonávajú aj týmto spôsobom právnickú prax.

Sudca Najvyššieho súdu tvrdí, že Krym nebol anektovaný a o žiadnej agresii či okupácii nemôže byť podľa neho reč. Bugár nesúhlasí a tvrdí, že išlo o jednoznačnú anexiu, čo tvrdí aj celá EÚ. Harabin deklaruje, že je apolitický kandidát na prezidenta SR a nevyjednáva so žiadnou politickou stranou. Bugár na Harabinovu otázku odpovedal, že nie je potrebné vypovedať Istanbulský dohovor, lebo

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok