G20: Vytvoríme plán globálneho rastu

TASR
19.6.2012 07:06

Lídri najväčších svetových ekonomík sa dohodli, že zintenzívnenia úsilie o podporu hospodárskeho rastu a tvorbu pracovných miest, ktorú označili za najvyššiu prioritu v boji proti následkom ekonomickej krízy v Európe.

G20: Vytvoríme plán globálneho rastu
SITA

Návrh získaný tlačovou agentúrou Associated Press (AP) stavia G20 na stranu tých, ktorí argumentovali za zameranie sa na tvorbu pracovných miest, aj pomocou štátnych výdavkov, namiesto redukcie rozpočtov a úsporných opatrení, aké presadzuje najmä nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecko sa domnieva, že je nespravodlivo zaťažené svojimi veľkými príspevkami k medzinárodným záchranným balíkom pre hospodársky slabšie európske krajiny, ktoré roky nadmerne utrácali. Trvá preto na výrazných rozpočtových škrtoch zo strany príjemcov pomoci ako je Grécko. Rastúci počet európskych krajín však presadzuje výdavky a rast, nie úsporné opatrenia, a zdá sa, že vyhlásenie G20 takýto postoj podporuje, konštatovala AP.

Návrh vyhlásenia tiež uvádza, že lídri oznámia "koordinovaný akčný plán rastu a pracovných miest z Los Cabos" s cieľom dosiahnuť tieto ciele, aj keď bližšie podrobnosti o takomto pláne neuvádza. Podporuje okrem toho konkrétne vyššie štátne výdavky ako reakciu na zhoršujúcu sa globálnu ekonomiku.
Plán uvádza, že vláda amerického prezidenta Baracka Obamu prisľúbila zamedziť ostrému zvýšeniu daní a obmedzeniu vládnych výdavkov koncom roka, k čomu by malo dôjsť na základe súčasnej legislatívy, aby zabránila zavedeniu USA do ďalšej recesie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok