Pompeo nás chce varovať pred Huawei, obáva sa čínskej špionáže

TA3 TASR
9.2.2019 13:06

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo chce počas budúcotýždňovej návštevy Maďarska, Slovenska a Poľska varovať vlády týchto krajín aj pred čínskou telekomunikačnou spoločnosťou Huawei. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatický zdroj.

Zastúpenie Huawei v Maďarsku

O obavách v súvislosti s čoraz väčším zastúpením čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei v Maďarsku bude hovoriť budúci týždeň americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas návštevy strednej Európy. Predstaviteľov tohto regiónu zároveň vyzve, aby výstrahy pred úzkou spoluprácou s Čínou nebrali na ľahkú váhu.

Pompeo navštívi Maďarsko, Slovensko a Poľsko a potom zavíta do Belgicka a Írska. Hlavnými témami jeho turné budú úloha Číny v strednej Európy a spolupráca v oblasti obrany. Bude tiež spoluhostiteľom summitu o mieri a bezpečnosti na Blízkom východe, ktorý sa má 13.-14. februára konať vo Varšave, spresnil v piatok novinárom oficiálny zdroj Bieleho domu.

USA vyjadrujú obavy z odpočúvania

"V Maďarsku sa minister sústredí predovšetkým na úlohu Číny v strednej Európe a vyjadrí obavy z čoraz väčšieho zastúpenia (koncernu) Huawei v Maďarsku," spresnil zdroj. Pompeo ďalej vyzve najvyšších predstaviteľov štátov stredoeurópskej oblasti, aby "si všímali varovania" prichádzajúce z ázijských tichomorských krajín, ktoré sa v dôsledku príliš úzkej spolupráce s Čínou dostali do ťažkostí.

Spojené štáty už dlhší čas vyjadrujú obavy z toho, že technológiu Huawei využíva čínska vláda na odpočúvanie telefónov a iných komunikačných prostriedkov. Napätie ohľadne spoločnosti Huawei sa vyostrilo po tom, čo vlani v decembri zadržali v Kanade na základe amerického zatykača z podvodov obvinenú finančnú riaditeľku tohto koncernu Meng Wan-čou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok