Guaidó sa vyhráža armádou USA, Maduro odmietol pomoc

TA3 TASR
9.2.2019 13:20

Prezident Nicolas Maduro stále odmieta vpustiť do Venezuely humanitárnu pomoc. Opozičný líder Juan Guaidó, ktorý sa vyhlásil za úradujúcu hlavu štátu tvrdí, že je ochotný schváliť vojenský zásah Spojených štátov, aby zastavil katastrofickú humanitárnu krízu v krajine.

Kríza je vraj výmysel

Guaidó, predseda venezuelského parlamentu, povedal, že urobí "všetko, čo bude potrebné... aby zachránil ľudské životy". Zároveň uznal, že prípadná intervencia Spojených štátov je "veľmi kontroverznou témou". Zásielky potravín a zdravotníckeho materiálu, o ktoré požiadal Spojené štáty, však uviazli v skladiskách v Kolumbii, keďže ich vstupu na územie Venezuely bráni armáda.

"Venezuela nedovolí hrať divadlo o falošnej humanitárnej pomoci. Nie sme žobráci," uviedol Maduro na tlačovej konferencii. Vyhlásil tiež, že venezuelská kríza je "výmyslom Washingtonu", ktorý chce takto ospravedlniť svoje "zasahovanie" v krajine.

Maduro nedostatok potravín a liekov pripísal za vinu sankciám, ktoré USA uvalili na ropnú firmu Petroleos de Venezuela. "Uvoľnite peniaze, ktoré ste zablokovali a skonfiškovali," vyzval Maduro. "Je to príšerná hra: najprv nás chytíte pod krk a potom nás prinútite prosiť o omrvinky," dodal. Maduro humanitárnu pomoc označil za "snahu potupiť ľudí". Maduro svoj hnev obrátil aj proti kontaktnej skupine a Európskej únii: "Nepočúvate, aká je pravda vo Venezuele. Ste hluchí."

Ohrozené sú státisíce ľudí

Guaidó povedal, že ak Maduro zakáže prijať humanitárnu pomoc, môže to spôsobiť smrť až 300.000 ľudí. Ministri z vyše desiatich európskych a latinskoamerických krajín vyzvali na "slobodné, transparentné a dôveryhodné prezidentské voľby" vo Venezuele, ktoré by mohli byť riešením tamojšej odvíjajúcej sa politickej krízy.

Medzinárodná kontaktná skupina na stretnutí v Uruguaji uviedla, že je odhodlaná nájsť "mierové, demokratické" východisko z mocenského boja medzi venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom a opozičným lídrom Juanom Guaidóom, a to "bez použitia sily".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok