O kandidátoch na ústavných sudcov tento týždeň hlasovať nebudú

TA3 SITA TASR
8.2.2019 13:41

Poslanci parlamentu diskutovali o voľbe, ktorá nadlho zmení ústavný súd. Z 39 kandidátov na posty ústavných sudcov majú vybrať 18, z ktorých potom prezident vyberie deviatich. Koalícia tvrdí, že k dohodám nedošlo a hlasovanie môže byť aj s prekvapeniami. Opozícia sa obáva obštrukcií, hlavne v súvislosti s kandidatúrou Roberta Fica.

O kandidátoch na ústavných sudcov tento týždeň hlasovať nebudú
SITA/Marko Erd (ilu foto)

Online sme ukončili.

14:00 Poslanci ukončili deň opozičnými návrhmi, rokovanie sa uzavrelo o niečo skôr pre neprítomnosť viacerých predkladateľov zákonov v pléne.

13:52 Pozrite si tlačovú besedu Igora Matoviča, ktorý reagoval na vyjadrenia Petra Kresáka.

13:25 Voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR sa uskutoční v utorok o 17.00 h. Oznámili to v pléne po skončení rozpravy ku kandidátom.

12:55 K voľbe kandidátov na ústavných sudcov sa chce po pôvodných 12 rečníkoch vyjadriť ešte ďalších päť poslancov. Po ich vystúpení sa rozprava k tejto téme skončí.

12:46 Kresák reagoval na Matovičove obvinenia. "Nemám dôvod sa hanbiť," uviedol s tým, že ho za komunizmu ŠtB sledovala a vedomým spolupracovníkom nebol.

12:25 Pozrite si vyjadrenie Petra Kresáka, ktorý reagoval na obvinenie zo spolupráce s ŠtB.

12:15 Veronika Remišová vyzvala vládnu koalíciu, aby nerobila obštrukcie a zvolila 18 dobrých kandidátov, z ktorých si prezident vyberie deväť. Ako povedala v rozprave, snažiť sa vnášať politiku a osobný prospech do tejto voľby je hazard s budúcnosťou a s charakterom Slovenska. „V poslednom čase zaznievajú z vládnej koalície hlasy, že sa nepodarí zvoliť 18 kandidátov a Robert Fico už niekoľko mesiacov strašil ústavnou krízou. Dnes už vieme prečo. Vlastný prospech mu je prednejší ako osud a budúcnosť tejto krajiny. Pretože ak táto kríza nastane, bude umelo vyvolaná, pre ambície jedného človeka,“ vyhlásila.

12:10 Lucia Žitňanská upozornila, že Robert Fico je pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov v takom konflikte záujmov, s ktorým sa nevie vyrovnať. Má zásadný vplyv na výber kandidátov na ústavných sudcov a to je etický aj právny problém. Podľa Žitňanskej je tento konflikt záujmov diskvalifikačný. Zopakovala, že pri voľbe preferuje verejné hlasovanie.

"Máme tu politický chaos z jediného dôvodu, že jeden z kandidátov je v konflikte záujmov, s ktorým sa nevie vyrovnať. V priamom prenose nám ukazuje, že nezvláda otázku konfliktu záujmov. To nie je radový poslanec, hovoríme o predsedovi najsilnejšej strany," vyhlásila

11:45 Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský žiada snemovňu, aby kandidátov na ústavných sudcov nevolila politicky, ale tak, aby sa v budúcnosti nemusela hanbiť za rozhodovanie ústavného súdu. "Občan chce vidieť, že zvolíme ústavný súd, ktorý bude morálne čistý, ktorý bude rozhodovať v zmysle práva a ktorý bude dbať na ochranu majetku a zdravia občanov SR," vyhlásil.

11:30 Po krátkej prestávke diskusia opäť pokračuje.

11:15 Rozpravu prerušili, Andrej Danko vyhlásil prestávku.

10:32 Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš oponoval a Fica sa zastal. "Robert Fico spĺňa zákonné predpoklady, konštatoval to ústavnoprávny výbor," vyhlásil. Dostál podľa neho môže mať vlastný názor, ale nemôže ho prezentovať ako jediný správny. "Výbor rozhodol," zopakoval Tomáš.

10:30 Robert Fico podľa opozičného poslanca Ondreja Dostála má dostatočnú politickú silu na to, aby si prispôsoboval pravidlá pri voľbe ústavných sudcov vo svoj vlastný prospech. "Najvýraznejším menom voľby sudcov je expremiér Robert Fico. Polarizuje spoločnosť a polarizuje aj politiku. Ja sám si myslím, že bývalý politici by nemali byť ústavnými sudcami. V mojich očiach diskvalifikuje Roberta Fica to, ako pôsobil, a to, že je priamo zodpovedný za oligarchický a korupčný systém, ktorý tu roky udržiavame," povedal Dostál. Podľa jeho slov Fico nesplnil zákonom stanovené podmienky a preto by sa nemal uchádzať o post ústavného sudcu. Ústavnoprávny výbor riešil Ficovu 15-ročnú prax na viacero pokusov, napokon dostal zelenú a o jeho nominácii bude rozhodovať plénum.

9:44 Do diskusie o voľbe kandidátov je stále prihlásených približne desať poslancov, ďalší budú mať potom možnosť prihlásiť sa ústne.

Kedy bude nasledovať samotná voľba, zatiaľ nie je známe. Predseda NR SR Andrej Danko hovoril, že by mohla byť v piatok o 11.00 h. Pokiaľ sa však diskusia dovtedy neskončí, hlasovať sa bude inokedy.

Spomedzi 39 uchádzačov má plénum vybrať 18 kandidátov, ktorých ponúkne prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

9:35 Poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár v diskusii zdôraznil najmä genderovú ideológiu a degeneráciu. Moc v štáte by podľa neho nemali mať liberáli. Martin Klus sa ohradil voči označeniu homosexuálov za deviantov.

9:15 Poslanci sa vrátili k prerušenej rozprave k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky.

9:00 Rokovanie sa začína vyhlásením výsledkov tajných volieb. Poslanci totiž v závere štvrtkového rokovania v tajnom hlasovaní volili člena Rady pre štátnu službu, členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, členov Správnej rady Tlačovej agentúry Slovenskej republiky a tiež člena Správnej rady Ústavu pamäti národa.

8:35 V súvislosti s ostro sledovanou voľbou vo štvrtok vystúpil pred poslancami prezident Andrej Kiska. Ústavnoprávny výbor tesne predtým odobril kandidatúru Roberta Fica. "To, ako voľba dopadne, bude pre budúcnosť Slovenska nesmierne dôležité," zdôraznil prezident.

8:30 Vo štvrtok poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Igor Matovič v rozprave povedal, že poslanec za Most-Híd a kandidát na post ústavného sudcu Peter Kresák bol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Matovič pripomenul, že na verejnom vypočutí kandidátov na post ústavných sudcov Kresák povedal, že bol sledovanou osobou, ale nikdy nespolupracoval vedome. "Kresák bol preverovanou osobou, to priznal na verejnom vypočutí. Zabudol oznámiť, že bol aj vedomým spolupracovníkom ŠtB pod krycím menom ESTR," uviedol Matovič s tým, že má dôkaz z ÚPN, ktorý poskytol túto informáciu na základe infozákona.

Poslanec Peter Kresák odmieta tvrdenie Matoviča. Vyjadril sa, že dnes vystúpi v pléne parlamentu a vec objasní. Ako dodal, má k dispozícii dokumenty, ktoré potvrdzujú, že slová lídra hnutia OĽaNO nie sú pravdou.

8:20 Parlamentný ústavnoprávny výbor vo štvrtok odobril Ficovu kandidatúru. Rozhodol o tom väčšinou jedného hlasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok