Rokovanie NR SR o voľbe ústavných sudcov

TA3 SITA
7.2.2019 07:34

Poslancov NR SR čaká voľba kandidátov na ústavných sudcov. Tá bude popoludní po pravidelnej Hodine otázok a po interpeláciách. Začne sa približne o 16:00. Pred poslancami k téme voľby ústavných sudcov vystúpi o 10:00 prezident SR Andrej Kiska.

Voľbou kandidátov sa malo plénum pôvodne zaoberať 30. januára, potom tento bod programu presunuli na stredu 6. februára, avšak následne sa plénum dohodlo, že sa voľbou kandidátov na ústavných sudcov budú zaoberať vo štvrtok, za návrh hlasovalo 83 poslancov.

Parlament má zvoliť 18 kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač o post sudcu Ústavného súdu SR nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší funkčné obdobie 16. februára. Uchádzačov je v súčasnosti 39 po tom, ako sa vzdala nominácie šéfka policajnej akadémie Lucia Kurilovská.

Ráno o ôsmej zasadne Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR, predseda Smeru-SD Robert Fico výboru doručil ďalšie dokumenty, ktoré majú dokazovať jeho 15-ročnú právnickú prax. Robert Fico totiž ako jediný spomedzi 39 kandidátov a kandidátok na post ústavných sudcov zatiaľ nedostal odporúčanie výboru o tom, že spĺňa zákonom stanovené podmienky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok