Čísla nesedia. Pôrodnicu na východe žiadajú poslanci obnoviť

TA3 TASR
6.2.2019 19:02

Prešovskí krajskí poslanci trvajú na znovuotvorení pôrodnice a novorodeneckého oddelenia v Nemocnici s poliklinikou vo Svidníku. Tvrdia, že boli zrušené zámerne, aby zariadenie nebolo zaradené do siete všeobecných nemocníc s urgentom typu jeden. Upozorňujú na štatistiky o výkonnosti nemocnice, podľa ktorých patrí k menej efektívnym. Krajskí poslanci ale tvrdia, že skutočné čísla sú iné.

Poukázal na rozdielne čísla

Prešovskí krajskí poslanci na svojom rokovaní vyzvali spoločnosť Svet zdravia, aby obnovila činnosť zrušeného gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia vo svidníckej nemocnici najneskôr do konca februára 2019. Zrušila ich k 17. decembru z dôvodu nízkeho počtu pôrodov a nedostatku zdravotníckeho personálu. Pre pacientov je k dispozícii jednodňová gynekologická starostlivosť.

Krajský poslanec za okres Svidník Ján Vook, ktorý návrh predložil, poukázal na rozdielne čísla v štatistikách o hospitalizáciách, počtoch ošetrených v ústavnej pohotovostnej službe, operáciách a pôrodnosti vo svidníckej nemocnici.

"Myslíme si, že v rámci výkazu pre dozornú radu, pre Ministerstvo zdravotníctva SR, výkaz Sveta zdravia a našej analýzy sa jasne ukazuje, že sú tam štyri rozdielne čísla. Mali sme len desať mesiacov na to, či vieme 500 pôrodov reálne zabezpečiť. Bolo ich približne 400, s tým, že minulý rok ich bolo 352. Je vidieť, že tam je nárast," povedal Vook s tým, že čo sa týka zaradenia nemocnice do urgentného príjmu typu I, o čo sa tiež dlhodobo snažia, sú na najlepšej ceste.

Rozpor v číslach vníma ako tendenciu

Podpredseda PSK Martin Jakubov priblížil nepresné údaje týkajúce sa počtu operácií vo svidníckej nemocnici, ktoré podľa jeho slov uviedol riaditeľ spoločnosti Svet zdravia Vladimír Dvorový na rokovaniach na pôde PSK, ako aj rezortu zdravotníctva.

"Bolo spomínané, že bolo zrealizovaných za minulý rok 26 herniotómií a 16 apendektómií, čiže operácií hernií a slepého čreva. Malo to vytvoriť imidž nemocnice, že je neefektívna a takmer nič sa tam nerobí. Keď sme si overili tie čísla, tak skutočnosť bola taká, že tam bolo spravených 78 herniotómií, 22 apendektómií, čiže operácii slepého čreva, 61 operácii žlčníkov, 38 operácii hrubého, tenkého čreva a žalúdka, 124 operácií ortopedicko-traumatologických a 84 operácií kožných. Nie sú to čísla, ktoré by mohli konkurovať klinikám v Bratislave na Kramároch, vo fakultnej nemocnici v Košiciach alebo v Prešove. Svidnícka nemocnica má trochu iný región, spádovú oblasť a aj iné spektrum výkonov. Rozpor v týchto informáciách nevnímam ako omyl, ale ako tendenciu," skonštatoval Jakubov.

Majerský: Je tam ešte nejaká nádej

"Videli sme z analýzu, ktorú sme dostali od poslancov z daného okresu, že údaje o počtoch neboli správne. Je tam ešte nejaká nádej, a ak budú rokovania medzi Svetom zdravia, Prešovským samosprávnym krajom a ďalšími zainteresovanými na dobrej ceste, tak možno sa dopracujeme aj k výsledku, že novorodenecké oddelenie a gynekologicko-pôrodnícke oddelenie budú znovu vo svidníckej nemocnici," dodal predseda PSK Milan Majerský.

Rozhodnutie o ukončení činnosti pôrodnice vo svidníckej nemocnici bolo podľa hovorcu siete nemocníc Svet zdravia Tomáša Kráľa prijaté na základe zodpovedného zhodnotenia počtu pôrodov, ktoré sú jasne dokladované a s ohľadom na bezpečnosť pacientov.

"Považujeme ho za nemenné. Štatistické údaje o činnosti nemocnice sú reportované Národnému centru zdravotníckych informácií, údaje o výkonnosti nemocnice príslušným zdravotným poisťovniam. Vedenie nemocnice aj spoločnosti opakovane vysvetľovalo poslancom rozdielnu metodiku hlásení pre NCZI a pre zdravotné poisťovne a trvá na správnosti údajov. Tieto metodiky sú určené príslušnými zdravotnými poisťovňami a NCZI," uviedol Kráľ. Svidnícka nemocnica má podľa jeho slov jasne definovanú stratégiu, ktorá umožní nemocnici poskytovať zdravotnú starostlivosť s ohľadom na vývoj demografie a chorobnosti obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok