Tímu Kuciak odňali časť agendy. Spoločné rozhodnutie, obhajujú GP i PZ

TA3 TASR SITA
6.2.2019 16:01

Znepokojenie a kritiku vyvolalo rozhodnutie odňať časť vyšetrovania, ktorá sa týka prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica, vyšetrovaciemu tímu Kuciak. Generálna prokuratúra, ministerka vnútra ale aj šéf polície krok obhajujú ako spoločné rozhodnutie.

Lipšic: Bezprecedentný zásah

Odňatie prípadu prípravy vraždy prokurátora Maroša Žilinku a právnika Daniela Lipšica vyšetrovaciemu tímu, ktorý rieši vraždu novinára Jána Kuciaka, a jeho pridelenie Inšpekcii Ministerstva vnútra je bezprecedentným zásahom do vyšetrovania, tvrdí Daniel Lipšic. Lipšic konštatoval, že ministerka vnútra Denisa Saková sa takto rozhodla bez súhlasu či konzultácie s Úradom špeciálnej prokuratúry. Vyšetrovanie úkladných vrážd patrí podľa neho zo zákona do jurisdikcie Úradu špeciálnej prokuratúry alebo Národnej kriminálnej agentúry, Inšpekcia Ministerstva vnútra SR prípady úkladných vrážd nevyšetruje. Vyslovil podozrenie, že krok ministerky „môže smerovať len k snahe zakryť tých, ktorí mohli byť spojení s prípravou jeho vraždy a vraždy Maroša Žilinku“.

Zmeny súvisiace s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka sú administratívny akt, oponuje Saková. "Rozhodnutie je čisto administratívnym aktom potom, ako padla dohoda na pôde GP za účasti vedenia GP, prezidenta Policajného zboru a riaditeľa inšpekčnej služby MV," informovala Saková. "Ja som len na základe tejto dohody, vychádzajúcej z argumentov, ktoré zazneli na stretnutí, určila administratívne vecnú a miestnu príslušnosť v oboch trestných konaniach,“ zdôraznila. Potvrdila, že argumenty sa týkali úniku informácií. Vysvetlila, že vyšetrovanie ohľadom novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej preukázalo viacero podozrení na ďalšie trestné činy korupčnej, ekonomickej i násilnej povahy. "Všetky tieto veci sú vedené v rámci samostatných trestných konaní," uviedla.

Logika či politický zásah?

Rozdelenie vyšetrovania prípadu Kuciak je výsledkom dohody a je logické, tvrdí zas generálna prokuratúra. Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára a jeho partnerky vyplynuli podozrenia z inej závažnej trestnej činnosti (násilnej, ekonomickej, korupčnej), pričom tieto skutky boli vylúčené na samostatné trestné konania, v ktorých budú úkony vykonávať iní špecializovaní policajti, uvádza sa v jej vyhlásení k medializovaným informáciám o rozdelení vyšetrovania prípadu vraždy. Medzi novými vyšetrovateľmi budú podľa GP SR aj policajti Inšpekčnej služby MV SR, ktorí v dvoch prípadoch 6. novembra 2018 a 18. decembra. 2018 začali trestné stíhanie v súvislosti s únikom utajovaných skutočností. "Takýto postup je štandardný a ustanovuje ho Trestný poriadok," konštatuje prokuratúra.

Oddelenie vyšetrovania prípravy vraždy prokurátora Žilinku a bývalého ministra Lipšica je zo strany ministerky vnútra politickým zásahom. Uvádza sa to vo vyhlásení iniciatívy Za slušné Slovensko. "Ona, ktorá ešte pred pár dňami hovorila o tom, ako zasahovať nebude a nemá informácie z vyšetrovania, dnes do vyšetrovania s chabými argumentmi vstupuje z pozície moci," uvádza iniciatíva s tým, že kroky ministerky nemajú žiadnu právnu logiku.

Saková sa podľa predstaviteľov iniciatívy snaží urobiť všetko preto, aby pomohla zamiesť pod koberec prípadné zistenia, ktoré môžu smerovať k špičkám Smeru alebo bývalého vedenia polície. "Denisa Saková ničí dôveru verejnosti v políciu, podkopáva nohy čestným a slušným policajtom a vyšetrovateľom. Žiadame ju, aby do vyšetrovania nezasahovala a aby zrušila svoje rozhodnutie rozdeliť vyšetrovanie a vytvárať nový vyšetrovací tím," vyhlásili predstavitelia iniciatívy. Zároveň ju vyzývajú, aby nechala vyšetrovateľov nerušene pracovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok