V Queen´s Clube víťazom Čilič, Nalbandiana diskvalifikovali

SITA, TA3
18.6.2012 11:17

V nedeľňajšom finále po 87 minútach za stavu 6:7 (3), 4:3 s brejkom totiž jeho argentínskeho súpera Davida Nalbandiana, desiatku "pavúka", diskvalifikovali pre nešportové správanie.

Chorvátsky tenista Marin Čilič nasadený ako šiesty extravagantným spôsobom získal titul vo dvojhre na turnaji ATP World Tour 250 Aegon Championships v Queen´s Clube v Londýne (dotácia 625 300 eur, tráva). V nedeľňajšom finále po 87 minútach za stavu 6:7 (3), 4:3 s brejkom totiž jeho argentínskeho súpera Davida Nalbandiana, desiatku "pavúka", diskvalifikovali pre nešportové správanie.

Konkrétne išlo o zranenie ľavej holene čiarového rozhodcu Andrewa McDougalla úlomkom z reklamnej ohrádky, do ktorej Juhoameričan v zlosti kopol po strate podania. Nasledovala konzultácia medzi empajrovým arbitrom Fergusom Murphym a supervízorom Asociácie tenisových profesionálov Tomom Barnesom a verdikt, pod ktorého vplyvom 6000 divákov prejavilo značnú nevôľu na adresu Nalbandiana.

"Veľmi ma mrzí, čo sa stalo. Niekedy je frustrácia na kurte veľká a ťažko ju zvládať. Samozrejme, je zložité vyrovnať sa s tým, že finále sa pre mňa skončilo takýmto spôsobom. Urobil som však chybu a musím za ňu platiť," uznal Nalbandian. Barnes predznamenal ďalšie sankcie a dodal: "Neurobil to s úmyslom zraniť niekoho, ale stalo sa a on veľmi dobre pozná pravidlá." Riaditeľ podujatia Chris Kermode pre BBC vyhlásil: "Nešťastná záležitosť... Kým sa udiala, bolo to neskutočné finále, najlepší zápas turnaja. Predčasné ukončenie je sklamaním pre všetkých, ale hráme pod hlavičkou ATP a musíme rešpektovať pravidlá. David sa cíti mizerne. Bola to čistá nehoda."

Čilič sa stal prvým chorvátskym víťazom turnaja na tráve od wimbledonského úspechu Gorana Ivaniševiča spred 11 rokov: "Určite to nie je spôsob, akým by som sa túžil prepracovať k trofeji. Je to veľmi trpké a emočne neľahké. Práve sme sa obaja dostávali naplno do varu a zrazu sa všetko skončilo takto. Nemôžem na tom nič zmeniť, ale je mi veľmi ľúto fanúšikov."

Dvadsaťtriročný 25. muž svetového rebríčka Čilič znížil v bilancii zo vzájoných duelov s o 7 rokov starším majstrom sveta ATP 2005 Nalbandianom na 2:4, nadviazal na aprílový päťsetový triumf (5:7, 6:4, 4:6, 7:6 /2/, 6:3 za 309 minút) z Buenos Aires. Bývalý 9. hráč renkingu Čilič sa raduje zo svojej siedmej singlovej trofeje na úrovni ATP World Tour, prvej od vlaňajšieho úspechu v Petrohrade. Veterán Nalbandian (39., v minulosti bol aj na 3. mieste) čaká na 12. trofej od predvlaňajšieho triumfu vo Washingtone. Na tráve bol pred desiatimi rokmi vo finále Wimbeldonu.

V atraktívnom finále štvorhry v Queen´s Clube si čerství šampióni z parížskeho antukového grandslamového Roland Garros, Bielorus Max Mirnyj a Kanaďan Daniel Nestor nasadení ako prví, poradili s nemenej renomovanými dvojkami miestnej deblovej súťaže, dvojičkami Bobom a Mikom Bryanovcami, za 52 minút 6:3, 6:4. Američanov prekonali aj nedávno v súboji o titul vo francúzskej

Dvojhra - finále:
Marin Čilič (Chor.-6) - David Nalbandian (Arg.-10) 6:7 (3), 4:3 za 87 minút - Nalbandiana diskvalifikovali pre nešportové správanie
Štvorhra - finále:
Max Mirnyj, Daniel Nestor (Biel./Kan.-1) - Bob Bryan, Mike Bryan (USA-2) 6:3, 6:4 za 52 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok