Ficovi mal pomôcť Soros, tvrdí opozícia. Expremiér to odmieta

TA3 SITA TASR
4.2.2019 18:29

Skriptá, ktorými Robert Fico chce dokázať svoje oprávnenie na kreslo ústavného sudcu, financovala podľa lídra SaS Richarda Sulíka Open Society Foundation Georgea Sorosa. Expremiér by sa mal podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča ospravedlniť za vlaňajšie tvrdenia, že Soros je za protivládnymi protestami na Slovensku.

Ficovi mal pomôcť Soros, tvrdí opozícia. Expremiér to odmieta
TASR (Ilustračné)

Hovoria o absurdnej situácii

„Po pamätnej tlačovej besede, na ktorej Fico obvinil Sorosa z pokusu o štátny prevrat, je toto zistenie len ďalším dôkazom pokrytectva bývalého premiéra. Kandidatúrou na ústavného sudcu sa snaží len o ďalších dvanásť rokov beztrestnosti,“ uviedol predseda SaS Sulík v tlačovej správe, ktorú poskytol hovorca SaS Róbert Buček. Zároveň pripomenul, že Fico obvinil Georgea Sorosa aj z tlaku na Roberta Kaliňáka, financovania protestov, stretávania sa s ich organizátormi a z manipulácie slovenskej spoločnosti.

Podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála sme svedkami absurdnej situácie. „Je prejavom zúfalstva, ak politik, ktorý sa pred necelým rokom v snahe udržať sa v kresle premiéra uchyľoval ku konšpiračnému strašeniu Sorosom, sa dnes v snahe dostať sa na ústavný súd pokúša preukázať svoju právnickú prax prácou, ktorú financovala Sorosova nadácia,“ skonštatoval člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál. „Je to len ďalšia krutá pravda o Robertovi Ficovi. Nestabilitu v krajine, nespokojnosť občanov, otrasenú dôveru v štát a grázlov na najvyšších funkciách nemá na svedomí žiadny tajomný Soros. Je to len a len zodpovednosť Fica, ktorý po desiatich rokoch premiérovania smutne dobačoval,“ uzavrel Sulík.

Igor Matovič tvrdí, že expremiér by sa mal v súvislosti s vlaňajšími výrokmi o Sorosovi ospravedlniť. "Nastal čas ospravedlniť sa voličom Smeru, ktorí mnohí pochopili túto podlú argumentáciu a už tomuto klamstvu neuverili a od Smeru odišli. Ale rovnako sa ospravedlniť všetkým ľuďom, ktorí tu na Slovensku cítia demokraticky, a tým desaťtisícom ľudí, ktorí chodili protestovať len preto, lebo videli, že Ficov sociálny štát je Ficov skorumpovaný štát, kde najvyšší predstavitelia štátu kryjú zločiny. Bolo by načase sa ospravedlniť a ľuďom čestne povedať, prečo ho vtedy nepálili Sorosove peniaze a prečo zrazu 17 rokov po tom bol Soros ten najhorší človek, na ktorého treba zvaliť svoju vlastnú vinu," vyhlásil Matovič v súvislosti s tým, že Fico pred rokom údajne nepriamo mnohým ľuďom podsunul, že za vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a za následnými protestmi stál Soros.

Fico tvrdenia odmieta

Predseda strany Smer-SD Robert Fico tvrdenia Igora Matoviča odmieta. Na videu na svojom profile na sociálnej sieti uviedol, že ide o trápne hlúpe obvinenie.

"Je to len pokračovanie honu na Smer-SD a na Roberta Fica. Ale ja sa nebudem vyviňovať," povedal Fico. Potvrdil, že mu Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici vyplatila honorár okolo 190 eur za to, že vypracoval odborný posudok na učebnicu Základy európskej ochrany ľudských práv, ktorú napísal v roku 2001 Ján Svák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok