Francúzi zorganizovali dvanáste kolo protestov, opäť vyšli do ulíc

TA3 TASR
2.2.2019 07:22

Vo Francúzsku už dvanásty víkend po sebe pokračujú masové protesty takzvaných žltých viest, násilného pouličného hnutia protestujúceho proti ekonomickej politike francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Vodcovia protestov tentoraz vyzvali ľudí, aby si pripomenuli všetkých demonštrantov, ktorí utrpeli zranenia pri zrážkach s políciou.

Celková účasť na demonštráciách vo francúzskych mestách v rámci hnutia tzv. žltých viest bola túto sobotu odhadnutá na 58.600 osôb, z toho 10.500 v Paríži. Ide o pokles oproti predošlému víkendu, keď oficiálne miesta hlásili približne 69.000 protestujúcich, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskeho ministerstva vnútra. Televízie odvysielali zábery menších konfrontácií medzi demonštrantami a políciou v Paríži. Podľa polície bolo zadržaných 30 osôb.

Najnovšie zhromaždenia mali okrem tradičného vytvárania nátlaku na vládu prezidenta Emmanuela Macrona upozorniť aj na údajnú policajnú brutalitu pri zásahoch proti demonštrantom, z ktorých mnohí utrpeli zranenia. Niektorí účastníci mali zakryté jedno oko, čo malo pripomínať prípady, keď demonštranti prišli o oko po zásahu gumovým projektilom. Podľa denníka Libération je od začiatku protestov v novembri minulého roka známych 14 takýchto prípadov. Francúzsky najvyšší správny súd zamietol v sobotu návrh zakázať polícii používanie gumových projektilov.

Podľa informácií vlády počas protestov utrpelo zranenia už približne 2000 ľudí. Desať ľudí prišlo o život pri dopravných nehodách súvisiacich s demonštráciami. Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová začiatkom tohto týždňa vyjadrila znepokojenie nad početnosťou a závažnosťou zranení. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner zase poukázal na vandalizmus a útoky na policajtov. V meste Valence južne od Lyonu zverejnila prefektúra fotografie obuškov, nožov, prílb a plynových masiek, ktoré polícia zhabala, a oznámila zadržanie 14 osôb. Demonštrácie vo Francúzsku sa konali už 12. sobotu po sebe s cieľom odsúdiť opatrenia prezidenta Macrona v oblasti hospodárstva, ktoré podľa demonštrantov uprednostňujú bohatšie vrstvy obyvateľstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok