Zomrel Rodney King, ktorého zbitie vyvolalo rasové nepokoje

TA3, TASR
17.6.2012 20:47

Na dne bazéna v kalifornskom meste Rialto sa našlo telo Rodneyho Kinga, ktorého brutálne zaobchádzanie zo strany polície zachytené na video viedlo začiatkom 90. rokov k rozsiahlym rasovým nepokojom v Los Angeles.

Privolaní zdravotníci sa Kinga pokúšali oživiť, ale neúspešne. Presná príčina smrti 47-ročného Afroameričana zatiaľ nie je známa, ale cudzie zavinenie je nepravdepodobné, informovala televízna stanica CNN.
Zatknutie Kinga hliadkou diaľničnej polície 2. marca 1991 bolo považované za symbol násilia proti černochom. Amatérskemu filmárovi sa podarilo zachytiť, ako ho štyria belošskí policajti po automobilovej naháňačke obuškami takmer ubili na smrť, kopali doňho a vystrelili naňho poplašnou pištoľou. Vtedy 25-ročný King jazdil opitý a  na slobode bol podmienečne za lúpežné prepadnutie. Po bitke ho lekári päť hodín operovali.


Odsúdenie Kinga sa zdalo byť isté, ale proces bol preložený do prevažne belošskej losangeleskej štvrte Simi Valley. Keď 29. apríla 1992 čisto belošská porota policajtov oslobodila, prepukli v Los Angeles jedny z najhorších rasových nepokojov v novodobých dejinách USA. Počas päťdňových zrážok zahynulo 55 ľudí, viac ako 2200 utrpelo zranenia. Škody na majetku dosiahli v tom čase približne jednu miliardu dolárov.
Dvoch zasahujúcich policajtov nakoniec odsúdili v odvolacom konaní. Porota ich uznala vinnými z porušenia Kingových občianskych práv. Každý dostal 30 mesiacov, čo bolo hlboko pod maximálnou sadzbou desať rokov. Mesto Los Angeles muselo Kingovi zaplatiť odškodné 3,8 milióna dolárov.


King sa v nasledujúcich rokoch niekoľkokrát dostal do konfliktu so zákonom, okrem iného za zneužívanie drog a problémy s alkoholom. Určitý čas pracoval v hudobnom vydavateľstve a účinkoval v reality šou Celebrity Rehab. Len nedávno pre agentúru AP povedal: "Amerika bola na mňa dobrá, keď som za to zaplatil a po tom všetkom zostal nažive. Táto časť môjho života je tá ľahká."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok