Kližan zdolal Augera-Aliassima a vyrovnal stav proti Kanade

TA3 SITA
1.2.2019 19:02

Po prvom dni bratislavského súboja Slovensko - Kanada v kvalifikačnom stretnutí o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2019 tenisových reprezentačných družstiev mužov (1. - 2. februára) je stav nerozhodný 1:1.

Kližan zdolal Augera-Aliassima a vyrovnal stav proti Kanade
SITA/Jana Birošová

Úvod patril Augerovi-Alianssimovi

O prvý bod pre hostí sa postaral Denis Shapovalov, ktorý zdolal Filipa Horanského za 81 minút 6:4, 7:5. Vyrovnávajúci bod pre Slovensko na antuke pod zatiahnutou strechou AXA arény NTC zabezpečila domáca jednotka Martin Kližan triumfom nad dvojkou hostí Félixom Augerom-Aliassimom za 95 minút 7:5, 6:3.

Úvod druhého piatkového stretnutia patril iba 18-ročnému Augerovi-Alianssimovi, keď sa ujal vedenia 3:0. V siedmej hre zatlačil Kližan na súperov servis, výsledkom boli dva brejkbaly, ani jeden však Slovák nevyužil a Kanaďan si naďalej udržiaval výhodu jedného brejku. Za stavu 5:2 pre Augera-Aliassima čelil Kližan pri svojom podaní nepriaznivému stavu 0:30, štyrmi bodmi za sebou dokázal znížiť na 3:5 vo svoj neprospech. V následujúcej hre podával Kanaďan na zisk prvého dejstva, Slovák však zabojoval a prvýkrát v stretnutí zobral súperovi podanie. Kližan sa pomaly dostával do tempa, vyrovnal na 5:5 a po ďalšom brejku išiel za stavu 6:5 podávať na víťazstvo v prvom sete. V 12. hre premenil Kližan prvý setbal a dokonal obrat z 2:5 na 7:5.

V tretej hre druhého dejstva prišiel Auger-Aliassime o svoj servis. Kližan následne čistou hrou na podaní potvrdil zisk brejku a ujal sa vedenia 3:1. Slovenský tenista v týchto momentoch na kurte dominoval. V nasledujúcej znovu prelomil súperov servis a viedol už 4:1. V šiestej hre sa dostal Auger-Aliassime k brejkbalu, nedokázal ho však využiť. Za stavu 1:5 vo svoj neprospech išiel Kanaďan podávať na udržanie sa v zápase. Dokázal znížiť na 2:5 a v ďalšej hre po prelomení Kližanovho servisu dokonca na 3:5. Slovák sa potom zdravo nahneval a pri súperovom podaní si vypracoval dva mečbaly, prvý využil a získal pre Slovensko prvý bod.

Horanský nestačil na súpera

Filip Horanský v úvodnej dvojhre nestačil pri svojom daviscupovom debute na Shapovalova, ktorému podľahol za 81 minút 4:6, 5:7. Dvadsaťšesťročný Horanský sa postupom času zbavil nervozity a bol kanadskému tenistovi vyrovnaným súperom. Deväťnásťročný Shapovalov však ukázal väčší pokoj pri dôležitých loptičkách a v rozhodujúcich momentoch bol lepším hráčom ako jeho súper.

"Na jednej strane to bolo ´peklo´, ktoré vytvorili diváci a výborne ma hecovali. Na druhej strane ma, samozrejme, mrzí a je mi ľúto, že mi to nevyšlo. Škoda tých brejkbalov v prvom sete. Súper svoje šance využil, ja nie. V každom sete rozhodol jeden brejk. Na kurte to bolo vyrovnané, rozhodlo pár loptičiek. Zo začiatku tam bola z moje strany nervozita, ale počas zápasu som sa čoraz lepšie cítil a pomáhal si servisom. Ešte raz škoda nevyužitých brejkbalov," uviedol Filip Horanský v prvej reakcii pre RTVS.

Predstaví sa 24 mužstiev

Sobotňajší program o 11.00 h sa začne štvorhrou, na ktorú kapitáni Dominik Hrbatý, resp. Frank Dancevic nahlásili páry Igor Zelenay, Filip Polášek a Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov. Šéfovia realizačných štábov majú nárok na zmeny, týka sa to aj sobotňajších dvojhier Martin Kližan - Denis Shapovalov, Filip Horanský - Felix Auger-Aliassime. V domácom kádri je aj Norbert Gombos, v nominácii hostí aj Peter Polansky.

V minulosti Slovensko odohralo s Kanadou jediné daviscupové stretnutie. V roku 1997 triumfovali Slováci v Montreale a zabezpečili pre svoju krajinu prvýkrát postup do svetovej skupiny. O víťazstvo 4:1 sa vtedy dvoma bodmi zaslúžil súčasný kapitán SR Dominik Hrbatý, rovnako dva body pridal aj Karol Kučera.

V rámci reformy súťaže sa vo februárovom kvalifikačnom kole predstaví v súbojoch o postup na koncoročný turnaj 24 mužstiev. Dvanásť víťazných tímov sa pridá k štyrom semifinalistom tohtoročnej edície (Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a USA) a držiteľom dvoch voľných kariet (Argentína a Veľká Británia). Týchto osemnásť národných výberov sa zúčastní na koncoročnom finálovom turnaji, ktorý sa uskutoční 18. až 24. novembra 2019 v Madride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok