Slovenské mlieko by čoskoro mohlo putovať na čínsky trh

TA3 TASR
1.2.2019 14:10

Slovensko bude zrejme už čoskoro vyvážať mliečne produkty aj do Číny. Potvrdili to predstavitelia Slovenského mliekarenského zväzu. Sme totiž jedna z posledných krajín v rámci Európskej únie, ktorá ešte nemá povolenie na vývoz mliečnych výrobkov na čínsky trh. Už čoskoro by sa to malo zmeniť.

Mliekarne majú o vývoz záujem

Slovenským spracovateľom mlieka sa otvára cesta na vývoz slovenských mliečnych produktov do Čínskej republiky. Vyvážať by mohli predovšetkým sušené mlieko, ale aj ďalšie mliečne produkty. "Čínski inšpektori v decembri minulého roka navštívili spracovateľské podniky a mliečne farmy na Slovensku. Podľa záverečnej diskusie s čínskou delegáciou už nepotrvá dlho, kým sa priradíme ku krajinám, ktoré na čínsky trh môžu vyvážať mliečne produkty," povedal Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

Aktuálne je na Slovensku 11 mliekarní, ktoré by o vývoz do Číny mali záujem. "V prvom rade sú to produkty, ktoré sa relatívne ľahko exportujú z hľadiska ich trvanlivosti, teda najmä sušené mlieko. Taktiež by sa na Slovensku mohla znovu obnoviť aj produkcia sušeného mlieka pre dojčenskú výživu. Na export do Číny sú ale vhodné aj konzumné mlieko či jogurty a syry," uviedol Voskár. Pri vhodne zvolenej preprave je možné produkty do Číny dopraviť do 12 až 14 dní.

Prípravu opatrení umožňujúcich vývoz mlieka a mliečnych výrobkov od slovenských spracovateľov mlieka do Číny víta aj Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka. "Vývoz suroviny zo strany prvovýrobcov mlieka do Číny nie je, samozrejme, reálny, ale vývoz slovenských mliečnych výrobkov by mohol mať pozitívny dosah aj na zlepšenie stavu v sektore prvovýroby mlieka. Zatiaľ čisto hypoteticky, zvýšený dopyt na trhu po mliečnych výrobkoch by mohol viesť k zvýšeniu produkcie mlieka a k zvýšeniu nákupnej ceny suroviny," domnieva sa Margita Štefániková zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka. Slovenskí mliekari dúfajú, že na základe efektívnej spolupráce slovenských a čínskych kompetentných úradov ako Štátna veterinárna a potravinová správa, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Veľvyslanectvo SR v ČĽR a Čínska colná správa budú potrebné povolenia na vývoz mlieka a mliečnych výrobkov do Číny udelené do konca júla tohto roka.

Jedna z posledných krajín EÚ

Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, ktorá povolenie na vývoz mlieka a mliečnych výrobkov na čínsky trh zatiaľ nemá. Toto povolenie chýba okrem Slovenska už len Chorvátsku, Estónsku, Lotyšsku a Malte. Poľsko vyvezie do Číny ročne výrobky v hodnote 50 miliónov eur, v Česku export v uplynulých rokoch rástol a v súčasnosti dosahuje zhruba 1,3 milióna ton mlieka a mliečnych výrobkov ročne. K najväčším exportérom mlieka do Číny patrí z krajín EÚ najmä Nemecko, Francúzsko, Holandsko a Poľsko.

Otvorenie možností exportu výrobkov na významný ázijský trh ale nerieši zásadný problém slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka, upozorňujú mliekari. Tým sú pretrvávajúce problémy s umiestňovaním výrobkov na domáci trh. Z toho vyplýva nízky podiel domácich mliečnych produktov a narastajúci podiel dovezenej produkcie na pultoch obchodných reťazcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok