Vlhová vyhrala slalom v Maribore, víťazkou je aj Shiffrinová

TA3 TASR SITA
1.2.2019 13:57

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová spoločne s Američankou Mikaelou Shiffrinovou zvíťazili v obrovskom slalome Svetového pohára v Maribore. Obe zjazdárky dosiahli v súčte oboch kôl rovnaký čas 2:31,31 min, tretie miesto obsadila s odstupom 93 stotín sekundy Nórka Ragnhild Mowinckelová.

Poďakovala sa fanúšikom

Víťazstvo Vlhovej je o to cennejšie, že po 1. kole zaostávala za Shiffrinovou o 48 stotín sekundy, ale v druhej jazde dosiahla vôbec najlepší čas z celého 30-členného štartovného poľa. Pre 23-ročnú Liptáčku Vlhovú ide o druhé víťazstvo v obrovskom slalome vo SP v kariére. Prvýkrát triumfovala pred vyše mesiacom v rakúskom Semmeringu. Zároveň si zverenka talianskeho trénera Livia Magoniho pripísala 22. umiestnenie na stupňoch víťazov vo Svetovom pohári a ôsmykrát sa stala víťazkou (bilancia 8-9-5).

"S Mikaelou po celú sezónu zvádzame niekedy aj veľmi tesné súboje a dnes sme si to prvé miesto podelili. Je to výborné pre nás obe, ja sa z toho veľmi teším," uviedla Petra Vlhová v prvej televíznej reakcii po piatkových pretekoch. Neskôr pre prítomné médiá a na tlačovej konferencii povedala: "Nerátala som s tým, že sa obe dostaneme na najvyšší stupeň. Je to výnimočná chvíľa, druhýkrát sa teším z triumfu v obráku. Keď riskujete, prichádzajú aj chyby, ale nevyjdete z rytmu. Horšie to je, keď len kontrolujete svoju jazdu a potom urobíte chybu. Vtedy vás to stojí oveľa viac času. Po prvom kole som bola druhá, ale vedela som, kde som urobila chybu. V druhom kole som pustila lyže naplno a aj keď som sa v spodnej časti nevyhla zaváhaniu, bola to dobrá jazda a stačila na víťazstvo. Je to krásny pocit byť druhýkrát v kariére na pódiu v obrovskom slalome a zároveň je to druhé víťazstvo. Musím sa poďakovať všetkým slovenským fanúšikom, ktorí prišli do Mariboru a dodávali mi silu. Cítila som sa ako doma. Ani po tomto víťazstve nesmiem prestať pracovať, ale musím ísť naplno aj do ďalších pretekov."

Výsledok tvrdej práce

Mikaela Shiffrinová v rozhovore na stupňoch víťazov podotkla: "Po chybe v spodnej časti druhého kola som si nebola istá, koľko času mi to vezme. Keď som videla zelenú farbu v cieli, uľavilo sa mi. Až potom som si všimla, že máme dve rovnaký čas. Už som to povedala viackrát, že pred piatimi rokmi by som ani len nedúfala v pozície, na ktoré som sa dostala. Päťdesiatpäť víťazstiev je pekné číslo, ale tie pocity sú podobné ako predtým. Radosť z víťazstva."

slovenia-alpine-skiing-world-cup-26685-e31be7bd4eb54d079a53ccdee4985310_7f000001-5494-0bdc.jpg

"Keď prišla Mikaela do cieľa a bolo tam zelené číslo, myslel som si, že Peťa je druhá. Potom som si však uvedomil, že tam bolo aj číslo 0.00 a že to je vlastne rovnaký čas ako mala Peťa. Povedal som si, dobré je to. Celé Slovensko je hore nohami. Tréner Magoni správne naordinoval pred Mariborom aj oddych a Peťa si doma naozaj oddýchla. Ideme ďalej, tešíme sa na majstrovstvá sveta do Švédska," vyhlásil otec úspešnej slovenskej reprezentantky Igor Vlha. Tréner Livio Magoni v prvej reakcii rád skonštatoval: "Toto je výsledok trojročnej tvrdej práce a neustáleho progresu. Nejde len o techniku v jednotlivých jazdách, ale aj o kondičný tréning, životosprávu, doplnky stravy a tiež mentálnu stránku. Toto všetko tvorí dokopy skladačku a ak všetky časti tej skladačky do seba zapadajú, Petra je potom rýchla. Vyplatila sa nám aj tvrdá práca v medzisezónnom období v lete."

"Nestáva sa to každý deň, aby boli dve víťazky. Niekedy sa to stane raz za sezónu alebo raz za dve či tri sezóny. Je to špeciálne a výnimočné. Toto víťazstvo je však iné ako to zo Semmeringu, lebo tam to bolo prvýkrát v obrovskom slalome a pre nás v tíme to malo väčšiu cenu. Čo sa týka rivality, Petra sa k Mikaele stále približuje, ale na jednej úrovni s ňou ešte nie je. Musíme ďalej pracovať," uviedol asistent trénera tímu Vlhovcov Matej Gemza.

Sto bodov pre obe pretekárky

Úradujúca olympijská víťazka v obrovskom slalome Shiffrinová si pripísala deviaty triumf v tejto disciplíne vo Svetovom pohári v kariére a vyrovnala sa tým doterajšej americkej rekordérke Tamare McKinneyovej, ktorá bola hviezdou zasnežených svahov SP v 80. rokoch 20. storočia. Celkovo má 23-ročná rodáčka z Colorada už 55 víťazstiev v pretekoch o body do boja o krištáľové glóbusy. V historickom rebríčku úspešnosti fenomenálna Američanka vyrovnala bilanciu Švajčiarky Vreni Schneiderovej na tretej priečke. Na čele je Američanka Lindsey Vonnová s 82 prvenstvami.

Spoločný triumf Shiffrinovej a Vlhovej sa premietol aj do zisku ďalších 100 bodov pre obe pretekárky a ich opäť výraznejšie odskočenie konkurencii v celkovom poradí Svetového pohára. Obhajkyňa veľkého glóbusu Shiffrinová má už 1594 bodov, Vlhovej do naplnenia tisícky chýbajú 2 body. S veľkým odstupom je tretia.

Holdenerová so ziskom 687 bodov. V hodnotení obrovského slalomu sa Vlhová dostala s 318 bodmi prvýkrát v kariére do najlepšej trojky, kam poskočila z piateho miesta. Líderkou je Shiffrinová so 455 bodmi a dvoje preteky pred koncom sezóny SP má veľkú šancu na zisk malého glóbusu za obrovský slalom. Pred Vlhovou je ešte Francúzka Worleyová s 374 bodmi. Úradujúcej majsterke sveta nevyšlo druhé kolo v Maribore, keď až dvadsiatym siedmym najlepším časom sa zosunula z tretej na deviatu pozíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok