Meno šéfa Progresívneho Slovenska sa objavilo v podozrivom tendri

TA3 SITA
1.2.2019 13:23

Spoločnosť Monogram Technologies, v ktorej vlastní štvrtinový podiel Ivan Štefunko, uspela v podozrivých eurofondových tendroch na vedu. V jednom z nich jej konkurovala spoločnosť Anext, spájaná s bývalým ministrom Jánom Počiatkom.

Meno šéfa Progresívneho Slovenska sa objavilo v podozrivom tendri
SITA/Milo Fabian

Dodávka zariadení pre Žilinskú univerzitu

Informácie priniesol portál Aktuality.sk. Firma Monogram Technologies vznikla v roku 2005. O tri roky neskôr sa stal jej spolumajiteľom - cez spoločnosť Monogram Ventures - aj Štefunko. Práve v tomto čase tržby Monogramu stúpali, a to až na úroveň 8 mil. eur v roku 2012. O dva roky neskôr získala táto firma štátnu zákazku za 2,5 mil. eur. Išlo o dodávku vedeckých zariadení a príslušenstva pre Žilinskú univerzitu. V rámci zákazky dodala 38 položiek pre vedecké účely. Celá súťaž aj ceny však vzbudzujú podľa portálu vážne pochybnosti.

Viacero položiek v obstarávaní totiž javí známky vysokého predraženia. Nie je to však možné overiť u všetkých, keďže pri niektorých položkách neexistuje bližšia špecifikácia. Príkladom predraženia sú licencie na IBM dopravné centrum, ktoré sa v roku 2014 predávali za 90 tis. dolárov (v tom čase 67 500 eur). Firma Monogram ich však univerzite dodala za 174 tis. eur. Keďže sa dodávali tri licencie, univerzita mohla prísť o vyše 300 tis. eur. Za jedinú z 38 položiek v tendri.

Konkurenčný Anext nacenil licencie na 128 tis. eur, čo je o štvrtinu menej ako Monogram. V celkovom súčte všetkých položiek však vychádzala lacnejšie ponuka Monogramu. V spomínanom tendri je viacero indícií nekalého správania a koordinácie ponúk medzi uchádzačmi. Vyšetrovanie takéhoto správania má v kompetencii Protimonopolný úrad. Jeho hovorkyňa Adriana Oľšavská potvrdila, že prípad preverujú. Úrad v súčasnosti spracúva závery šetrenia.

Na fungovanie firmy vraj nemal vplyv

Firma Anext je podľa portálu Aktuality.sk dlhodobo spájaná s Jánom Počiatkom, ale aj s oligarchom Jozefom Brhelom. Jej zápis v protischránkovom registri preveruje aj žilinský okresný súd. Brhelov hovorca Juraj Puchý však spájanie s Anextom odmietol.

Dva dôveryhodné zdroje, ktoré chcú zostať v anonymite, pre portál tvrdia, že Anext bol síce v tendri konkurentom Monogramu, no zároveň aj jeho subdodávateľom. Firma Anext na otázku, či je to pravda, neodpovedala. Štefunko hovorí, že o podnikaní Monogramu nemá žiadne informácie. Ako akcionár firmy, ktorý nefiguruje v orgánoch spoločnosti, vraj nemal na jej fungovanie žiadny vplyv. Neskôr dodal, že obchodné vedenie firmy akúkoľvek kolúziu odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok