V kauze Gemerský Mlyn udelil súd vysoké tresty, zatiaľ neprávoplatne

TA3 TASR
31.1.2019 13:13

V kauze Gemerský Mlyn trojčlenný senát Okresného súdu Bratislava II uznal dvoch obžalovaných Jozefa Vala a Ľubomíra Neslušana, členov Výkonného výboru Fondu národného majetku, vinnými z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

V kauze Gemerský Mlyn udelil súd vysoké tresty, zatiaľ neprávoplatne
ČTK/Horázný Josef

Jozefa Vala a Ľubomíra Neslušana odsúdili na 12 rokov odňatia slobody. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, je možné sa voči nemu odvolať na Krajský súd v Bratislave.

Súdne konanie v kauze trvalo približne dva roky. Gemerský Mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 spomínaní dvaja majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Následne spoločnosť Gemerský Mlyn zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu, napriek rozhodnutiu KS v Bratislave a odmietavému názoru právneho zástupcu, pristúpil.

"Ja som odporúčal neschváliť túto dohodu, ani som za ňu nehlasoval. Výkonný výbor zasadal 20. júla 2010, ale už týždeň predtým bol nahlásený prevod finančných prostriedkov zo štátnej pokladnice. Neviem si teda predstaviť, že by som nepodpísal túto mimosúdnu dohodu, ak som vedel, čo všetko už predchádzalo tejto finančnej transakcii,"tvrdil na pojednávaní minulý rok v lete Jozef Valo, ktorý podľa svojich slov musel dohodu podpísať z titulu svojej funkcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok