Mäso z chorého dobytka sa dostalo do našich škôl aj reštaurácií

TA3 TASR SITA
31.1.2019 10:15

Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Tri prevádzky

Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie cez systém rýchleho varovania od poľských kontrolných orgánov, že hovädzie mäso z bitúnka v poľskom meste Lodž bolo dodané do troch prevádzok v SR. Konkrétne ide o prevádzky Cimbalak, s. r. o, Bardejov, Marek Kazimir – MK FOOD, Gaboltov a Ladislav Cabai Bidovce. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy už podľa ŠVPS vykonávajú úradné kontroly v týchto prevádzkach.

„Ťažko povedať, či títo traja dovozcovia prijali mäso preto, lebo ich oslovila cena. Ale určite to nebola zdravotná bezpečnosť a kvalita mäsa. Toto ešte prešetrujeme,“ povedal Bíreš.

Premiér vyzval školy

Premiér Peter Pellegrini vyzval všetkých zriaďovateľov škôl, aby pre deti nakupovali mäso výhradne pochádzajúce zo slovenského chovu. „Aby nakupovali mäso, o ktorom máme presnú evidenciu, odkiaľ pochádza a akej je kvality. Zároveň chcem verejne prehlásiť, že ak by ktokoľvek na naše školy a škôlky chcel zaútočiť pre to, že budú uprednostňovať slovenské výrobky, vláda Slovenskej republiky je pripravená všetkých za takéto konanie v plnej miere ochraňovať," dodal predseda vlády.

V súvislosti s medializáciou spôsobu príjmu zvierat na bitúnok a zabíjania hovädzieho dobytka v Poľsku, nariadila ŠVPS cielenú kontrolu zameranú na bezpečnosť chladeného a zmrazeného mäsa. Úradné kontroly sa podľa ŠVPS vykonávajú v miestach určenia zásielok, veľkoobchode a ďalej na úrovni maloobchodu vrátane ambulantného predaja. Poľské kontrolné orgány pokračujú v kontrolách, či sa mäso zo závodu dostalo aj na trh iných členských štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok