Guaidó chce získať armádu, vojaci odprisahali vernosť Madurovi

TA3 TASR
31.1.2019 06:57

Opozícia vo Venezuele sa potajomky stretáva s armádnymi dôstojníkmi a príslušníkmi polície. Pre The New York Times to napísal líder protivládnych síl Juan Guaidó. Ak sa má zmeniť režim, prezident Maduro musí podľa neho prísť o podporu armády. Vojaci na základni v Karakase však Madurovi pred kamerami štátnej televízie odprisahali vernosť.

"Mali sme tajné stretnutia s predstaviteľmi armády a bezpečnostných zložiek. Ponúkli sme amnestiu každému, kto nenesie zodpovednosť za zločiny proti ľudskosti", napísal Guaidó v komentári pre denník The New York Times. Guaidó v tomto kontexte dodal, že "zrieknutie sa podpory pána Madura zo strany armády je kľúčom k zmene vlády. Väčšina vojakov sa pritom stotožňuje s tým, že súčasné utrpenie krajiny je už neznesiteľné".

Nemecko vyzvalo minulý týždeň Madura, aby do ôsmich dní oznámil termín novej voľby hlavy štátu. V opačnom prípade - ako deklarovalo - je Berlín pripravený uznať za dočasného prezidenta lídra opozície a predsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa. Rovnaký postoj zaujali aj Španielsko a Francúzsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok