Indonézska sopka vychrlila rieku lávy, najdlhšiu od augusta

TA3 TASR
30.1.2019 08:26

Nestabilná indonézska sopka Merapi na ostrove Jáva vyvrhla rieku lávy, ktorá sa valila 1400 metrov dolu jej svahmi. Informovala o tom agentúra AP.

Indonézska sopka vychrlila rieku lávy, najdlhšiu od augusta
SITA/AP

Merapi sa dostala do "fázy efuzívnej (pokojnej) erupcie", oznámil Kasbani, šéf indonézskeho Centra pre vulkanológiu a zmiernenie geologických rizík. Podľa Kasbaniho slov sopečný materiál, ktorý vulkán vyvrhol v utorok večer, bol najdlhším prúdom lávy z tejto sopky od vlaňajšieho augusta, keď začala vybuchovať.

Centrum nezvýšilo stupeň pohotovosti v blízkosti sopky, ale ľudia by sa mali zdržiavať mimo trojkilometrovej bezpečnostnej zóny, vyhlásenej okolo krátera, dodal Kasbani. Hora Merapi vysoká 2968 metrov stojí neďaleko starobylého indonézskeho mesta Yogyakarta a je najčinnejšou spomedzi desiatok indonézskych sopiek.

Jej posledná veľká erupcia v roku 2010 usmrtila 347 ľudí. Indonézia, súostrovie s vyše 260 miliónmi obyvateľov, je náchylná na zemetrasenia, prívalové vlny cunami a výbuchy sopiek, pretože sa nachádza v oblasti Tichého oceánu nazývanej Ohnivý kruh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok