V gréckych predčasných voľbách získali proeurópske strany viac hlasov

TA3, TASR
17.6.2012 14:35

V parlamentných voľbách v Grécku sa po počiatočnej patovej situácii rysuje víťazstvo zástancov proeurópskeho kurzu.

Podľa údajov zakladajúcich sa na sčítaní 50 percent hlasov odhadov by konzervatívna a proeruópska Nová demokracia (ND) získala 30,23 percenta hlasov a 130 kresiel, zatiaľ čo Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), odmietajúca podmienky zahraničnej pomoci, 26,35 percenta (70 kresiel), informovala agentúra DPA.


Takisto proeurópsky orientované Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) volilo 12,62 percenta Grékov. Neofašistický Zlatý úsvit dostal sedem percent hlasov, teda ešte viac, ako vo voľbách 6. mája.
ND a PASOK by tak mohli mať v 300-člennom parlamente väčšinu 164 kresiel.
Pravicoví Nezávislí Gréci dostali  7,6  percenta hlasov, umiernená Demokratická ľavica (DIMAR) 6,05 percenta a komunisti (KKE) 4,5 percenta.


Šéf SYRIZA Alexis Tsipras vo večerných hodinách uznal svoju porážku a zablahoželal k víťazstvu predsedovi ND Antonisovi Samarasovi. Zopakoval však, že Gréci aj po dnešných voľbách nesúhlasia s podmienkami zahraničnej pomoci a odmietol podporiť prípadnú vládu konzervatívcov a socialistov, čo navrhol líder socialistov Evangelos Venizelos.


Samaras v prvej reakcii povedal, že sa bude snažiť vytvoriť vládu čo najskôr, aby sa konečne uľavilo Grécku aj Európe. Gréci si podľa neho zvolili politikov, ktorí sú za rast a zotrvanie v eurozóne. "Miesto Grécka v Európe už nebude v nebezpečenstve," vyhlásil Samaras a vyzval všetky politické sily, aby vstúpili do vlády národnej spásy.


EÚ je podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa ochotná rokovať s novou gréckou vládou o kontroverznom balíku úspor a reforiem. Existuje určitý priestor pre prípadné rokovania o termínoch na realizáciu dohody, uzatvorenej medzi Aténami a zahraničnými veriteľmi, citovala Reyndersa tlačová agentúra Belga. To však neznamená žiadny "bianco šek", dodal.


Reynders dal jasne najavo, že uprednostňuje Novú demokraciu. "Je lepšie sedieť oproti ľuďom, ktorí sú ochotní diskutovať," povedal liberálny politik.
Zahraničie považovalo dnešné predčasné voľby v Grécku za akési referendum o tom, či Atény zostanú v eurozóne alebo sa vrátia k drachme.


Silne zadĺžené Grécko sa už vyše roka vyhýba bankrotu len vďaka pomoci, ktorú dostáva z eurovalu EÚ a od Medzinárodného menového fondu (MMF). Jej zastavenie by zrejme viedlo k bankrotu a vystúpeniu Grécka z eurozóny. Takýto vývoj by zvýšil tlak aj na ďalšie zadĺžené krajiny EÚ, ako sú Španielsko a Taliansko, a mohol by ohroziť i budúcnosť celej menovej únie.
Prevažná väčšina Grékov chce zostať v eurozóne, ale dve tretiny sú proti striktným podmienkam medzinárodnej pomoci, ktorá vyústila v znižovanie platov, dôchodkov a prepúšťanie.

Ministri krajín eurozóny sľubujú Grécku pomoc s reformami

Ministri členských krajín eurozóny vo večernom spoločnom stanovisku k neoficiálnym výsledkom nedeľňajších gréckych parlamentných volieb uviedli, že krajine pomôžu pri transformácií jej ekonomiky. Šéfovia rezortov financií 17 krajín spoločnej menovej únie skonštatovali, že pokračovanie v štrukturálnych a fiškálnych reformách je tou najlepšou cestou pre Atény, ako sa vyrovnať s aktuálnymi ekonomickými výzvami.

"Euroskupina berie na vedomie vynaložené veľké úsilie gréckych obyvateľov a je presvedčená, že pokračujúce štrukturálne a fiškálne reformy sú tou najlepšou garanciou, ako prekonať súčasné ekonomické a sociálne problémy v záujme budúcej prosperity Grécka a celej eurozóny," uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov, ktorí sa spojili prostredníctvom videotelefónu. Euroskupina prostredníctvom stanoviska zároveň dodala, že misia MMF, EÚ a Európskej komisie sa už čoskoro vráti do Atén, aby pokračovala v rokovaniach s novou gréckou vládou o finančnej pomoci a podmienkach jej poskytovania.

 


Reportér zahraničného oddelenia TA3 Peter Habar sa vyjadril k situácii v Grécku:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok