Poľský bitúnok už preveruje polícia, koná aj český minister

TA3 TASR
29.1.2019 09:27

Poľská polícia vyšetruje bitúnok podozrivý z nelegálneho obchodu s chorým dobytkom, ktorého praktiky tajne nafilmoval reportér televízie TVN24. O škandále, ktorý v ostatných dňoch otriasa Poľskom, informuje aj britská stanica BBC.

Poľský bitúnok už preveruje polícia, koná aj český minister
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

Operovali počas noci

Hlavný poľský veterinár Panel Niemczuk uviedol, že reportáž, ktorú odvysielala poľská televízia TVN24, odhaľuje "nelegálne aktivity, aké bitúnok vykonával zámerne v noci, aby sa vyhol úradnému dohľadu"Reportér televízie TVN24 zachytil viditeľne choré kravy, ktoré privážali v nákladiakoch na bitúnok, pričom často nevedeli ani stáť na vlastných nohách. Kam po porážke odviezli ich mäso, nie je jasné. Ťažkosti s jeho vystopovaním však podnietili poľské úrady k stiahnutiu viacerých mäsových výrobkov z predaja, priblížila BBC.

Podľa Niemczuka dostali veterinárni inšpektori i polícia už skôr tip na bitúnok pri meste Ostrów Mazowiecka na severovýchode Poľska, kde malo dochádzať k "nezákonnému zabíjaniu dobytka". V noci zo 14. na 15. januára na tomto mieste objavili osem chorých kráv a rozhodli sa ich "bezodkladne usmrtiť, aby ukončili ich trápenie".

"Počas tejto kontroly boli identifikovaní majitelia zvierat i predajca, ktorý prevážal dobytok nevhodný na transport a tiež pracovníci bitúnkov zodpovední za podmienky, v akých zvieratá boli," uviedol Niemczuk vo vyhlásení.

Veterinárni inšpektori teraz preverujú aj ďalšie bitúnky v oblasti, zatiaľ čo polícia sa snaží identifikovať možných predajcov mäsa z chorého dobytka. Podľa Eurostatu, štatistického úradu EÚ, je Poľsko na základe údajov z bitúnkov siedmym najväčším producentom hovädzieho mäsa v EÚ. V roku 2017 predstavovala jeho produkcia hovädzieho až 558.000 ton.

Toman žiada informácie

Poľské mäsové produkty sa vyvážajú aj do Česka. Tamojší minister poľnohospodárstva Miroslav Toman chce preto od Poľska informácie. Z tohto dôvodu sa obrátil na svojho poľského kolegu Jana Krzysztofa Ardanowského. Toman oznámil: "Po tom, čo som dostal informácie o podvodoch na poľských bitúnkoch, inicioval som stretnutie so svojím poľským kolegom. Požiadal som ho o oficiálne informácie, ktoré následne vyhodnotíme a prijmeme zodpovedajúce opatrenia." Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz.

Ardanowski mu prisľúbil, že sa bude situáciou zaoberať a vyvodí dôsledky. Otázkou je, či sa niektoré mäso nedostalo aj do Česka, píšu Novinky.cz. Podľa údajov Štátnej veterinárnej správy sa do ČR vlani priviezlo takmer 28.000 zásielok hovädzieho mäsa z Poľska s celkovou hmotnosťou 14.300 ton. Správa preto požiadala poľské dozorujúce orgány o odpoveď na otázku, či sa hovädzina z uvedených bitúnkov mohla dostať mimo územia Poľska. Na reakciu čaká.

Minister Toman uviedol, že po dohode s vedením veterinárnej správy sa už začali intenzívne kontroly zamerané na poľské hovädzie mäso, predovšetkým z Mazovského vojvodstva. "Ochrana našich spotrebiteľov je prioritou," vyhlásil.

Podľa hovorcu SVS Petra Voráčka veterinári venujú kontrolám potravín dovážaných zo zahraničia stabilne vysokú pozornosť a počty kontrol každý rok mierne stúpajú. SVS vlani pri kontrolách živočíšnych produktov zakázala uvoľniť na trh necelých osem ton poľských potravín (7,6 tony kuracieho mäsa, 54 kilogramov bravčového mäsa, 30 kilogramov hydinového kebabu a štyri kilogramy mäsových výrobkov).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok