Na odborové demonštrácie v Taliansku prišlo 200.000 ľudí

TASR
16.6.2012 22:22

Desaťtisíce odborárov demonštrovali v Ríme a ďalších talianskych mestách za prijatie vládnych opatrení na podporu hospodárskeho rastu, vzniku pracovných miest a spravodlivejšieho zdaňovania.

Na odborové demonštrácie v Taliansku prišlo 200.000 ľudí
SITA

Demonštranti vyzvali úradnícku vládu premiéra Maria Montiho, aby uskutočnila rozhodnejšie kroky proti hospodárskej kríze, ktorá sužuje Taliansko. Jednou z kľúčových požiadaviek je podľa organizátorov "boj proti daňovým únikom".


Hlavné odborové združenia v Taliansku - CGIL, CISL a UIL -, ktoré protestnú demonštráciu zorganizovali, informovali, že sa na podujatí zúčastnilo 200.000 ľudí.
"Potrebujeme zmenu politického programu a musíme sa sústrediť viac na prijímanie opatrení než na kroky, ktoré podnecujú novinárom k palcovým titulkom," uviedla šéfka odborového zväzu CGIL Susanna Camussová.


Pri paralelnej demonštrácii v severotalianskom meste Bologna, kde bol v tom čase na návšteve premiér Monti, zaznamenali menšie potýčky demonštrantov s políciou. "Polícia sa dostala do stretu so skupinou, ktorá prišla vyjadriť nesúhlas s 'vládou bankárov'", opísala incident talianska tlačová agentúra ANSA s tým, že viacerí demonštranti hádzali na pobočku Deutsche Bank nádoby s farbou.


Ako uviedla agentúra DPA, protest odborári zvolali napriek balíčku opatrení, ktoré v piatok predstavil Montiho kabinet. Jeho cieľom je podnietiť hospodársky rast v tretej najväčšej ekonomike EÚ.
Dlh verejných financií Talianska sa pohybuje na úrovni takmer 120 percent HDP, pričom krajina prechádza obdobím hospodárskeho útlmu, keďže jej HDP pokleslo až v troch štvrťročných obdobiach, pripomína nemecká tlačová agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok