Útok si Hossu presne nepamätá. Henryho mal vraj za pasáka

TA3 SITA TASR
28.1.2019 13:48

"Nie som žiadny agresor. Som slušný, pracujúci človek, ktorý urobil veľkú chybu," vyhlásil Juraj Hossu, ktorý sa postavil pred súd za zabitie Filipínca Henryho Akordu. Z úst prokurátorky si dnes vypočul obžalobu. Na samotný útok má vraj len mizivé spomienky. Je pripravený trest prijať, ale spravodlivý.

Lieky na upokojenie a alkohol

Obhajca obvineného požiadal na začiatku vylúčenie verejnosti z hlavného pojednávania, čo však predseda senátu zamietol. Obvineného eskortovali na proces kukláči, keďže sa stále nachádza vo väzbe. Dohodu o vine a treste odmietli uzavrieť prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave a aj obvinený a jeho obhajca.

"Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou," povedal Hossu. "V ten deň sme mali firemnú akciu. Išiel som teda skôr z práce domov a potom podvečer som išiel na akciu. Vypil som najprv v hoteli niekoľko pív s kolegami a nadriadenými a potom som sa vydal do mesta, že si dám ešte zopár pív," povedal. Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a bral lieky na upokojenie. Zároveň priznal, že mimo pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin.

Len mizivé spomienky

Potom navštívil v inkriminovaný deň okrem hotela viacero známych pubov a podnikov v centre hlavného mesta. Na otázku prokurátorky nevedel presne odpovedať, koľko v ten deň alkoholu vypil, ale bolo to viac ako 20 veľkých pív a desať poldeci vodky. "Na útok si presne nepamätám. Mám mizivé spomienky," povedal Hossu.

"Išli mi v hlave nejaké filmy," uviedol s tým, že Henryho mal za pasáka. "Nechcem sa vyviniť, Henryho som napadol, lebo som si myslel že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Neviem, ako som nato prišiel, jednoducho som to mal v hlave. Na presný konflikt mám útržkovité spomienky." Zároveň trvá na tom, že poškodeného kopol len jedenkrát. "Potom som volal políciu," povedal s tým, že poškodenému nechcel ani vážne ublížiť a už vôbec nie ho zabiť.

"Som slušný pracujúci človek a všetci ma poznajú ako nie agresívneho. Hanbím sa za svoje správanie, nechcel som mu ublížiť, nevyhováram sa. Do smrti to budem ľutovať. Mrzí ma to. To, čo sa píše v médiách, že som monštrum a rasista, nie je pravda. Chcem byť spravodlivo odsúdený na základe vykonaných dôkazov," vyhlásil.

Pôvodne nežiadali ani väzbu

Hossu čelí obžalobe v súvislosti s napadnutím filipínskeho občana Henryho Seraficu Acordu z mája 2018. Incident sa odohral v sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách na Obchodnej ulici v Bratislave. Acorda sa vtedy zastal dvoch žien, ktoré obťažoval práve 28-ročný Juraj. Ten Acordu následne napadol, kopal ho do hlavy, na základe čoho Filipínec 31. mája zomrel v nemocnici.

Okresný prokurátor pôvodne pre obžalovaného, prvotne obvineného pre ublíženie na zdraví v súbehu s trestným činom výtržníctva, nežiadal väzbu. Keď však napadnutý zomrel, skutok prekvalifikovali na zabitie a dozor nad prípadom prevzal krajský prokurátor. Ten súhlasil s návrhom polície na väzobné stíhanie obvineného, čomu sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I vyhovel.

Hossu v decembri požiadal o prepustenie z väzby, čomu Okresný súd Bratislava I vyhovel. Prokurátorka však podala sťažnosť na Krajský súd v Bratislave, ktorý obžalovaného ponechal vo väzbe. Argumentoval pritom, že dôvody takzvanej preventívnej väzby u obžalovaného naďalej trvajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok