Trump je pripravený spustiť shutdown znovu, varuje Biely dom

TA3 TASR
28.1.2019 10:21

Necelých 48 hodín po tom, čo federálne inštitúcie v USA začali po najdlhšom shutdowne v dejinách krajiny opäť fungovať, vedúci kancelárie Bieleho domu Mick Mulvaney oznámil, že prezident Donald Trump je pripravený pre spor okolo plotu na hraniciach s Mexikom spustiť shutdown znovu.

Trump je pripravený spustiť shutdown znovu, varuje Biely dom
SITA/AP

Pre hranicu čokoľvek

Na otázku, či je Trump pripravený na ďalšie dočasné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, Mulvaney televíznej stanici CBS odpovedal: "Hej, myslím si, že naozaj je." "Je pripravený urobiť čokoľvek, čo zabezpečí hranicu. Berie to veľmi vážne," dodal Mulvaney.

Vláda vstúpila v decembri do režimu čiastočného shutdownu, keď nastala patová situácia medzi Trumpom a jeho odporcami z Demokratickej strany, ktorí odmietli schváliť legislatívu zaručujúcu prezidentovi 5,7 miliardy dolárov na výstavbu častí plota na hranici USA s Mexikom. Historicky najdlhší shutdown sa dočasne skončil v piatok 25. januára - financovanie federálnych inštitúcií je teraz zabezpečené do 15. februára. Trump nedosiahol v spore s demokratmi žiadne úspechy.

Trump naznačil, že výstavbu plota na hranici s Mexikom a peniaze naň môže dosiahnuť aj inak, pravdepodobne vyhlásením stavu núdze popri hranici. "Nechce pozastaviť fungovanie vlády, nechce vyhlásiť stav núdze," povedal Mulvaney.

Demokrati hovoria o politickom geste

Demokrati prezidentovi oponujú argumentom, že žiaden stav núdze na hranici nie je a že Trump je robí politické gestá voči svojej voličskej základni. Trump už v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2016 vyhlasoval, že v prípade víťazstva vo voľbách bude viesť prísnu prisťahovaleckú politiku, skoncuje s migráciou ľudí z moslimských krajín a výrazne predĺži bariéru na južnej hranici USA, pričom sľuboval, že za ňu zaplatí Mexiko.

Záležitosť ilegálnej migrácie je v USA už dlho horúcou témou a pokusy z minulosti vyriešiť ju priniesli iba čiastočné, a často dočasné, riešenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok