Sneh komplikoval dopravu, hasiči absolvovali desiatky výjazdov

TA3 TASR SITA
28.1.2019 09:14

Počasie dalo o sebe opäť vedieť z tej nepríjemnejšej stránky. Odvčera pribudli desiatky centimetrov nového snehu a takmer na celom Slovensku kolabovala doprava. Bratislavská MHD sa postupne stabilizovala, podobne aj prímestské autobusy, ktoré mali niekoľkohodinové meškanie. Počas uplynulých hodín zasahovali hasiči pri desiatkach dopravných nehôd, najčastejšie v Banskobystrickom kraji.

Hasiči v plnej pohotovosti

Za ostatných sedem hodín zasahovalo v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou takmer 100 hasičov pri 39 udalostiach, ktoré vznikli v dôsledku silného sneženia. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

"Situácia je naďalej najvážnejšia v Banskobystrickom kraji, kde bolo vyslaných 42 príslušníkov k 12 udalostiam," priblížila Križanová. V Žilinskom kraji zasahovali hasiči šesťkrát. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji boli doposiaľ vyslaní k piatim udalostiam, ktoré vznikli v súvislosti s nepriaznivým počasím.

Na juhozápade krajiny očakávajú meteorológovia do pondelkového popoludnia do 15 centimetrov snehu, v lokalitách severozápadného a stredného Slovenska to môže byť do podvečera až 30 centimetrov. Horské priechody Šturec, Donovaly a Kremnické Bane pre husté sneženie uzavreli pre kamióny. Podľa Slovenskej správy ciest je so snehovou pokrývkou potrebné rátať na väčšine ciest Slovenska.

Problémy v Novohrade a na Gemeri

Po nočnom snežení v regiónoch Novohrad a Gemer zostal na väčšine ciest v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava čerstvý sneh v hrúbke jedného až troch centimetrov. Informovala o tom Slovenská správa ciest.

Dvojcentimetrová čerstvá snehová vrstva čakala ráno vodičov na horskom priechode Soroška pri Rožňave. Čerstvý sneh s hrúbkou jeden centimeter pribudol aj na horských priechodoch Chorepa nad Klenovcom a Zbojská nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre obidva regióny výstrahu prvého stupňa, ktorá potrvá do 18.00 h. Meteorológovia tu očakávajú sneženie, pri ktorom môže napadnúť 20 až 30 centimetrov nového snehu.

shmu_7f000001-c1db-ad7a.png

Situácia v Prešovskom kraji je pokojná

Cesty na území Prešovského kraja sú zjazdné, na niektorých miestach sneží, zatiaľ však problémy cestári nehlásia. Dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko informoval, že cesty prvej triedy sú prevažne mokré, na cestách druhej a tretej triedy sa môže vo vyšších polohách nachádzať kašovitá alebo utlačená vrstva posypaného snehu maximálne do troch centimetrov.

"Všetko je v našom kraji zatiaľ v poriadku a nie je to zďaleka také komplikované ako v iných častiach Slovenska. Trochu nám fúka v oblasti Kežmarku, tvoria sa tam snehové jazyky a záveje, všetko je ale zjazdné bez problémov," zhodnotil situáciu Štofko. Dodal, že hustejšie sneženie na východe očakávajú v popoludňajších hodinách, kedy sa situácia na cestách môže zhoršiť. Problémy zatiaľ nie sú hlásené ani na horských priechodoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok