OSN prerušuje svoju pozorovateľskú misiu v Sýrii

TA3, SITA
16.6.2012 19:35

Vojenská pozorovateľská misia OSN v Sýrii v sobotu prerušila svoju činnosť, ktorá spočíva v dohliadaní na dodržovanie aprílového prímeria. Nórsky generál Robert Mood v sobotu oznámil, že jeho tím pre "nedostatok vôle oboch strán hľadať mierové riešenie" končí so svojimi aktivitami.

OSN prerušuje svoju pozorovateľskú misiu v Sýrii
SITA

Podľa Moodových slov sa situácia v uplynulých dňoch výrazne zhoršila, čo "obmedzuje našu schopnosť pozorovať, overovať a pomáhať v dialógu a stabilite". Ako dodal, ďalšia eskalácia násilia a zvyšovanie počtu civilných obetí predstavuje "veľký risk aj pre pozorovateľov". Šéf misie opísal samotnú situácii za "vysoko rizikovú", no prerušenie misie označil za "dočasné" a pripustil pokračovanie v činnosti, ak sa situácia zlepší.

V Sýrii už takmer 16 mesiacov pokračuje povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada. Strety medzi ozbrojenými skupinami a armádou si vyžiadali už viac ako 14-tisíc obetí. Snahy o nájdenie diplomatického riešenia a dodržiavanie prímeria zlyhávajú a blízkovýchodná krajina podľa OSN smeruje k občianskej vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok