Guaidó nechce rokovať. Falošného dialógu sa vraj nezúčastní

TA3 TASR
25.1.2019 22:16

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó vyhlásil, že sa nezúčastní na "falošnom dialógu" s prezidentom krajiny Nicolásom Madurom. Ten predtým vyhlásil, že je pripravený stretnúť sa so svojím rivalom v zápase o najvyšší úrad.

Zvádza sa mocenský zápas

Obaja zvádzajú mocenský zápas, keďže Guaidó, ktorý je predsedom venezuelského parlamentu s opozičnou väčšinou, sa v stredu vyhlásil za "dočasného prezidenta", tvrdiac, že Madurova januárová inaugurácia do ďalšieho šesťročného funkčného obdobia na čele štátu bola nelegitímna.

Maduro uviedol, že je otvorený rozhovoru s Guaidóom. "Som pripravený viesť národný dialóg - dnes, zajtra, vždy. Ak sa musím stretnúť s týmto mladým mužom, pôjdem," vyhlásil na tlačovej konferencii ľavicový líder. Guaidó však rýchlo jeho ponuku odmietol. "Keď nemajú to, čo chcú dosiahnuť represiou, ponúkajú nám flošný dialóg. Chcem, aby bolo celému svetu aj tomuto režimu jasné, že nikto z nás nepristúpi na falošný dialóg," zdôraznil.

Guaidóa uznali za dočasného lídra štáty ako USA, avšak Madurovi spojenci vrátane Ruska a Číny nie. Niektoré z tejto skupiny vrátane Mexika však vyzvali obe strany, aby pristúpili k rokovaniam. Mexiko sa ponúklo, že bude rozhovory hostiť. Mexiko je najväčšou krajinou Latinskej Ameriky, ktorá stále podporuje Madura.

Guterres vyzval na rozhovory

Generálny tajomník OSN António Guterres taktiež vyzval vo štvrtok na rozhovory oboch súperiacich strán so zámerom "predísť eskalácii, ktorá povedie ku konfliktu, ktorý by bol katastrofou pre venezuelský ľud, ako aj pre celý región". Guaidó ale neprejavil žiadne známky toho, že je pripravený pristúpiť na kompromis, a vyzval na "veľkú demonštráciu", ktorá sa má konať na budúci týždeň. Prisľúbil, že ľud zostane v uliciach dovtedy, kým Maduro neodstúpi.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo hodlá v sobotu na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzvať ďalšie krajiny, aby uznali Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Oznámil to vo piatok jeho úrad. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov medzitým v piatok odsúdil "deštruktívnu politiku" Spojených štátov po tom, ako Washington podporil Guaidóa. "Americká politika týkajúca sa Venezuely, rovnako ako mnohých iných krajín, je podľa môjho názoru deštruktívna," povedal Lavrov na tlačovej konferencii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok