Ukrajina očakáva prvý plyn od RWE už tento rok

TASR
16.6.2012 10:55

Ukrajina očakáva, že prvé dodávky zemného plynu od nemeckej firmy RWE na základe rámcovej dohody o diverzifikácii zdrojov podpísanej v máji dostane už tento rok.

Ukrajina očakáva prvý plyn od RWE už tento rok
SITA

Oznámil to v piatok (15.6.) predseda predstavenstva ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz Jevhen Bakulin.

"Očakávame, že prvé kubíky plynu v rámci tejto dohody dostaneme do konca tohto roka," povedal Bakulin pre agentúru RIA Novosti s tým, že celkový objem bude závisieť od cien plynu na spotovom trhu. Ukrajinský minister energetiky Jurij Bojko v máji informoval, že dohoda s Nemcami umožní Ukrajine dovážať ročne zhruba 5 miliárd kubických metrov (m3) suroviny.

Kyjev sa usiluje nájsť nové zdroje na dodávky zemného plynu potom, ako sa mu nepodarilo dohodnúť s Rusmi na lepších cenových podmienkach pri nákupe komodity z tejto krajiny. Kyjev musí na základe dohody s Rusmi, ktorú podpísal ešte v roku 2009, platiť tento rok za 1000 m3 okolo 416 USD (330,26 eura). Podľa ukrajinskej vlády to je však príliš vysoká cena, kvôli čomu sa snaží znížiť aj dovoz ruského plynu. Kyjev z tohto dôvodu preto rokuje aj s Turkménskom, ako aj s USA a Katarom, odkiaľ by chcel dovážať skvapalnený zemný plyn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok