Anglicko prestrielalo Švédsko, Tri korunky už nepostúpia

TASR, dailymotion.com
15.6.2012 23:50

Švédsko sa stalo po Írsku druhým tímom na futbalových majstrovstvách Európy 2012 v Poľsku a na Ukrajine, ktorý predčasne stratil aj teoretickú šancu postúpiť do vyraďovacej fázy medzi posledných osem tímov finálového turnaja.

Anglicko prestrielalo Švédsko, Tri korunky už nepostúpia
SITA

Futbalisti z kolísky futbalu zdolali Švédsko vôbec po prvý raz v histórii v súťažnom stretnutí, to znamená na finálovom turnaji EURO, svetovom šampionáte alebo v kvalifikačnom cykle. V poslednom zápase základnej skupiny na EURO 2012 sa Anglicko stretne s Ukrajinou, pričom za Albion už nastúpi aj doteraz dištancovaný kanonier Wayne Rooney.

D-skupina, 2. kolo:
Švédsko - Anglicko 2:3 (0:1)
Góly: 49. Johnson (vlastný), 59. Mellberg - 23. Carroll, 64. Walcott, 78. Welbeck. ŽK: Mellberg, J. Olssen, Svensson - Milner. Rozhodcovia: Skomina - Arhar, Žunič (všetci Slovin.), 50.000 divákov.
zostavy a striedania:
Švédsko: Isaksson - Granqvist (66. Lustig), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson - Larsson, Svensson, Källström, Elm (81. Wilhelmsson) - Ibrahimovič - Elmander (80. Rosenberg)
Anglicko: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (61. Walcott), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (89. Oxlade-Chamberlain), Carroll

Napriek slušnému tempu chýbala v úvodnej štvrťhodine z oboch strán futbalová zábava. Dominovali taktika a atletické výkony. Švéd Ibrahimovič bol síce aktívny, ale dostal sa len k dvom strelám a raz si vo výhodnej šanci zle spracoval loptu. Udrelo na druhej strane. V 23. minúte si na presný center Gerrarda nabehol medzi stopérov J. Olssona a Mellberga dlháň Carroll, ktorý v prvom zápase na šampionáte nehral, a prudkou hlavičkou skóroval - 0:1. Tri korunky odpovedali ďalekonosnou strelou Källströma, ale mieril tesne nad. Švédom chýbal v ofenzíve nápad, ostrovní futbalisti zasa nedokázali dotiahnuť náznaky svojich protiútokov.

Po zmene strán videli diváci odlišné futbalové divadlo s dramatickou zápletkou. Anglickí reprezentanti však najskôr zaliezli do blokov a chvíľu to vyzeralo, že im to bude fungovať. Lenže po faule na Källströma zahrával priamy kop z dobrých 20 m Ibrahimovič, ktorý trafil síce len do múru, ale jeho následná dorážka sa dostala k prekvapenému Mellbergovi, ktorý aj so šťastím a prispením obrancu Johnsona dopravil loptu za bránkovú čiaru - 1:1. Tridsaťštyriročný stopér Mellberg sa blysol aj o 10 minút neskôr, keď si nekrytý vyskočil na päťke na center Larrsona z priameho kopu a loptu poslal hlavou do protipohybu brankára Harta - 2:1.

Lenže už o štyri minúty neskôr brankár Isaksson síce reflexívne vytlačil hlavičku stopéra Terryho, ale následná strela striedajúceho Walcotta po rohovom kope si našla cestu do siete - 2:2. Walcott v 78. minúte potom pripravil gólovú akciu pre Welbecka, ktorý sa dobre zorientoval na päťke a poslal loptu do siete pohotovou "päťičkou" - 2:3. V závere mal tutovku na kopačke striedajúci mladík Gerrard, ale Isaksson vyrazil.

tabuľka:
1. Francúzsko    2  1  1  0  3:1  4
2. Anglicko      2  1  1  0  4:3  4
3. Ukrajina      2  1  0  1  2:3  3
4. Švédsko       2  0  0  2  3:5  0

<iframe frameborder="0" width="480" height="270" src="http://www.dailymotion.com/embed/video/xrk4wz"></iframe><br /><a href="http://www.dailymotion.com/video/xrk4wz_yyyyyy-2-3-yyyyyy-footyroom-com_sport" target="_blank">Швеция 2-3 Англия footyroom.com</a> <i>by <a href="http://www.dailymotion.com/Futbol2101" target="_blank">Futbol2101</a></i>

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok