Google dostal pokutu, dôvodom je spracovanie osobných dát

TA3 TASR
22.1.2019 14:05

Americký internetový gigant Google dostal vo Francúzsku mastnú pokutu. Sankciou vo výške 50 miliónov eur ho potrestal tamojší Úrad na ochranu údajov. Dôvodom boli nejasnosti pri informovaní používateľov o spracovaní ich osobných dát.

Francúzsky regulátor pokutu odôvodnil tým, že najväčší internetový vyhľadávač na svete nedostatočne a nejasne informuje používateľov o spracovaní ich osobných údajov a nezískal pritom ani ich súhlas s personalizovanými reklamami. Francúzsko využilo novú smernicu Európskej únie o ochrane údajov, ktorá platí od mája minulého roka. Umožňuje používateľom lepšie kontrolovať svoje osobné údaje a poskytuje regulačným úradom právomoc uložiť pokuty až do výšky 4 % z globálnych tržieb v prípade porušenia smernice.

Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení uviedla, že ľudia od nej očakávajú vysoké štandardy v otázke transparentnosti aj kontroly. A dodala, že sa snaží splniť tieto očakávania, ako aj GDPR, a skúma svoje ďalšie kroky. Francúzske úrad CNIL pokutou reagovali na sťažnosť dvoch mimovládnych organizácií None Of Your Business a La Quadrature du Net, ktoré majú poverenie od 10.000 užívateľov, aby predložili tento prípad.

CNIL, známy svojou prísnou interpretáciou pravidiel ochrany osobných údajov a tiež tvrdým prístupom k internetovým spoločnostiam, výškou pokuty pre Google dosiahol rekord. Podľa Sonie Cisséovej zo spoločnosti Linklaters, v tomto prípade nejde ani tak o výšku sumy, ako o to, že trest priamo spochybňuje obchodný model Google a bude s najväčšou pravdepodobnosťou vyžadovať, aby zásadne upravil poskytovanie svojich služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok